Fluweelboom Snoeien

Wat is een Fluweelboom?

De Fluweelboom is een groene, bijna paddenstoelvormige, winterharde struik met een robuuste en stevige stengel. De naam Fluweelboom suggereert al wat over de licht beschaduwde textuur van de fluweelzachte bladeren. De groei van de Fluweelboom kan door middel van snoeien worden beïnvloed, waardoor de bloemknoppen veel langer blijven staan. De Fluweelboom, Elaeagnus pungens, is het meest geschikt voor tuinen die weinig onderhoud nodig hebben.

Waarom Bomen Snoeien?

Snoeien is een manier om de structuur, gezondheid en algehele uitstraling en harmonie van een boom te verbeteren, zodat hij zo mooi mogelijk is. Sommige soorten bomen en struiken vereisen meer snoei dan andere. De meeste boomsoorten krijgen hun mooiste vorm en structuur als ze gesnoeid worden. Als u een fluweelboom op de juiste manier gaat snoeien, dan kunt u de bloemknoppen veel langer laten staan. .

Hoe Fluweelbomen te Snoeien

Fluweelbomen kunnen het hele jaar door verzorgd en gesnoeid worden. Gebruik voor het snoeien altijd scherpe, goed onderhouden en correcte (geen open-) gereedschappen. Als je de fluweelboom geregeld snoeit, hou dan rekening met de algehele vorm van de boom. Als u de boom gaat snoeien, gebruik dan altijd een dunne takken schaar. De snoeimethode verschilt van soort tot soort. Maar er is één ding dat voor alle bomen geldt: snoei niet meer dan 20-25% van een boom tegelijk.

Het beste is om ’s morgens vroeg te beginnen met het verwijderen van dode en/of verdorde delen. Ze kunnen gemakkelijk worden geïdentificeerd aan de hand van bruine of lokaal roestige schimmel. De volgende stap is het uitdunnen van het bladerdak en de verdichte takken. Dit helpt de boom om lucht en licht te krijgen en vermindert de kans op schimmelziekte. Om de vorm van de fluweelboom te beïnvloeden, gebruik dan kortere scheuten. Maak hierbij schuine, verticale en horizontale snoeisnijden.

Als je klaar bent met het snoeien van de fluweelboom, gebruik dan een ontsmettingsmiddel op de snijvlakken. Dit helpt om het risico op infecties te verminderen.

Snoeien van de Fluweelboom in de Winter

Hoewel je de fluweelboom in elk seizoen kunt loof- en groeisnoeien, is het het beste om dit in de wintermaanden te doen. Tijdens de winter zijn de bladeren van de boom kaal en is het eenvoudiger om de opbouw te zien. Bovendien worden de levensvatbare takken en delen dan beter geïdentificeerd. Dit maakt het snoeien veel gemakkelijker en veiliger. U kunt in de winter ook schoonmaak- en vormsnoei uitvoeren.

Tijdens deze periode moet u bijvoorbeeld lange scheuten langs overhangende takken, dode twijgen en open plekken verwijderen. Dit verbetert de algehele structuur, gezondheid en het uiterlijk van de boom. Het helpt ook om de dichtheid te verhogen en de bloei in de lente en zomer te verhogen.

Maar als je heel vaak moet snoeien, zorg er dan voor dat je maar een klein deel van de boom tegelijk snoeit. Want als je te veel tegelijk snoeit, kan de boom te veel stress krijgen.Je kunt ook prunussen, zij zijn wat meer dicht en scherp dat maakt het snoeien van fluweelbomen gemakkelijker. Maar pas op voor insecten en schimmels die eventueel aanwezig kunnen zijn. Deze bacteriën en schimmels kunnen de boom schaden.

Conclusie

Als u uw Fluweelboom het beste wilt laten groeien en bloeien, is het belangrijk om hem goed te snoeien. Door de fluweelboom met de juiste gereedschappen en technieken te snoeien, kunt u een mooie, gezonde boom creëren die er het hele jaar boven uit steekt. Snoei de takken voorzichtig en verwijder alleen de dode of verdorde delen. Vergeet ook niet de ontsmettingsvloeistof nadat je klaar bent met snoeien.

Plaats een reactie