Forsythia snoeien

Forsythia is een prachtige bloem die het hele jaar door veel kleur en leven aan tuinen en tuinpaden toevoegt. Het kan een steun in de rug zijn voor een tuin die anders weinig kleur heeft. Forsythia bieden een overdadigheid aan snowellerige bloemen in het vroege voorjaar.

Forsythia kan het best gesnoeid worden in de winter of vroege lente, als de bladeren er nog niet zijn. Ga niet naar de Forsythia als de plant nog nieuwe bladeren aan het produceren is. Snoei in die periode kan schadelijk zijn voor de bloem.

Hoe kun je Forsythia het beste snoeien?

Voordat je begint met het snoeien van de Forsythia, is het belangrijk om te weten wat je precies gaat doen. Forsythia heeft het liefst een aantal stevige snoeibeurten per jaar. Wees voorzichtig met het snoeien van een ouder exemplaar, omdat de Forsythia ouder worden, wordt hij te veel snoeien te veel spanning opleggen aan de wortels en stelen en kan dit schadelijk zijn voor de plant.

Als je de Forsythia gaat snoeien, moet je je eerst richten op de dode of donkere zijtakken die geen nieuwe blaadjes produceren. Snoei al die takken af, dit vermindert het aantal bloemknoppen dat volgende lente verschijnt. Al het je de schaar tegen elke stam aanhouden, zoals tegen elke graspol, maar doe het met zorg. Probeer zoveel mogelijk gezonde twijgen en takken te behouden.

Een andere geneeswijze is om wat stamverjonging toe te passen. Verwijder een paar oude takken door middel van een serie lange, slanke scheutjes. Doe dit om de Forsythia in de buurt van de basis te helpen om gezond te groeien en bloeien. Wanneer een Forsythia te dik wordt, kun je ook een verscheidenheid aan oude en grotere takken verwijderen. Doe dit om de stam in balans te houden en het overtollige gewicht te verminderen.

Een extra tip: zorg ervoor dat de Forsythia niet zo dicht bij andere bomen of struiken staan. Deze plant heeft veel zon en lucht nodig om op zijn best te zijn. Als de Forsythia te dicht bij andere bomen staan, kan het gewoon te donker worden voor deze bloem.

Welke gereedschappen heb je nodig bij het snoeien van de Forsythia?

Voordat je kan gaan snoeien heb je een aantal gereedschappen nodig die je gebruikt bij het verwijderen van de dode of donkere takken. Welke gereedschappen precies hangt af van de grootte en stevigheid van de twijgen. Om te beginnen heb je een lange schaar of een langere snoeischaar nodig om de langere takken af te snoeien. Om de kleinere takken af te knippen heb je een kleinere snoeischaar nodig.

Het is ook handig om een goede snoeitechneut te hebben om het werk gemakkelijker en sneller te maken. Een snoeitechneut maakt het snoeien veel gemakkelijker en heeft vaak een verlengstuk dat je handen vrij houdt. Wil je het snoeiwerk nog simpeler en efficiënter maken? Koop dan een elektrische snoeischaar. Dit is een goede investering als je veel snoeiwerk aan bomen hebt.

Conclusie

Het is belangrijk om de Forsythia goed te snoeien. Als je deze bloem regelmatig en op de juiste manier snoeit, verhoog je de kans dat je het hele jaar door van de prachtige bloemen kunt genieten. Kies voor een aantal stevige snoeibeurten per jaar en vooral in de winter of vroege lente. Gebruik de juiste gereedschappen om de takken en twijgen af te knippen. Als je dit goed doet, zullen de hoeveelheid en kwaliteit van de bloemen volgend jaar verhogen.

Plaats een reactie