Framboos snoeien

In veel tuinen kan men Framboos aantreffen. In sommige gevallen is het een wilde Framboos, zelfs afkomstig van de Romanen. Ook in andere landen worden Struiken met de naam Framboos geteeld, waaronder Nederland. Maar hoe kun je de Framboos het beste snoeien?

Snoeien van framboos

Snoeien van tuinplanten als Framboos is belangrijk om een goed resultaat te behalen. Doe dit het liefst eenmaal per jaar als de plantentop is bevroren. Gebruik voor het snoeien bij voorkeur een scherpe, gemakkelijk te bedienen snoeischaar met een loopse en sluiting van het klittenband.

Het snoeien van Framboos bestaat uit verschillende stappen. Ten eerste moet je de oude stammen volledig verwijderen. Deze stammen hebben meestal een donkere kleur, wat betekent dat ze sterk vertakt zijn en weinig bloemen of vruchten meer aanmaken. Deze stammen moet je zo ver mogelijk terug snoeien. Op deze manier ontstaat er ruimte voor nieuwe stammen, die weer meer vruchten zullen opleveren.

Daarnaast moet je ook de zijtakken en bladeren snoeien. Als je bladeren verwijdert, zal de plant meer energie steken in het groeien van nieuwe bladeren die veel licht opnemen voor fotosynthese. Verwijder ook oude bloemen om ervoor te zorgen dat de plant zijn energie gebruikt voor de productie van nieuwe bloemen en vruchten. Als je nog niet klaar bent met snoeien, kun je ook dunner snijden, waardoor de plant meer licht krijgt en de luchtcirculatie rond de struik verbeterd. Dit zorgt ervoor dat de plant beter groeit en meer bloemen en vruchten oplevert.

Ten slotte is het aan te raden om de twijgen en takken van de Framboos regelmatig te controleren. Controleer of er geen tekenen van bladluizen, schimmels of parasieten zijn. Als er schimmels of parasieten worden gevonden, moeten deze direct worden verwijderd. Verwijder ook alle oude bladeren, omdat deze schimmel en parasieten veroorzaken. Om dit soort problemen te vermijden, is preventie door steeds de struik goed te inspecteren en zo nodig schoon te maken van essentieel belang.

Voordat je Framboos gaat snoeien, is het belangrijk om de plant voor te bereiden. Verwijder eerst alle zieke, oude of dode delen. Breng dan wat schoon water aan de plant, dit is vooral belangrijk in de droge periodes. De Framboosstaken kunnen ook gemakkelijk gesnoeid worden als je klaar bent met het verwijderen van de oude delen.

Wanneer snoeien?

Wanneer je de Framboosstaken moet snoeien, is afhankelijk van de soort Framboos. Sommige Framboossoorten worden jaarlijks gesnoeid, terwijl andere slechts elke twee of drie jaar gesnoeid moeten worden. Als je een vaste Framboos hebt, moet je de plant ieder jaar snoeien.

Framboos kan het beste worden gesnoeid in de herfst, wanneer de vruchten geplukt zijn. De herfst is ook de meest gunstige tijd van het jaar om het snoeien uit te voeren, omdat de bladeren gewinterd zijn en de plant het minst stresserend is.

Gereedschap

Gebruik scherp gereedschap als je de Framboos wilt snoeien. Deze scherpe snoeischaren hebben een lange steel, zodat je gemakkelijk bij de bovenste takken Kan komen. Ook heb je een goed aangestoken snoeischaar nodig met een knipende en sluitende kanten.

Vergeet ook de veiligheidsschoenen niet. Draag altijd schoenen met een stevige zool om lelijke blessures te voorkomen. Als je klaar bent met het snoeien van de Framboos, moet je het gereedschap schoonmaken.

Conclusie

Het snoeien van Framboos is een belangrijk onderdeel van de verzorging ervan. Door goed te snoeien, kunnen de planten langer en gezonder blijven. Ten eerste moet je de oude stammen volledig verwijderen. Daarnaast moet je ook de zijtakken en bladeren snoeien. Vergeet vooral niet om het gereedschap te reinigen na het snoeien.

Het is raadzaam om de Framboos het beste te snoeien in de herfst, wanneer de vruchten zijn geplukt en de bladeren gewinterd zijn. Hakken kun je het best met scherp gereedschap met een goed aansluitende snoeischaar uitvoeren. Vergeet ook de veiligheidsschoenen niet.

Met deze stappen kom je al een heel eind als je Framboos wilt snoeien. Doe Je dit goed, dan kan je tuin er nog decennia lang prachtig uit blijven zien.

Plaats een reactie