Framboos snoeien

Het snoeien van een framboos

Het snoeien van een framboos is een van de belangrijkste taken van het jaar voor veel tuinliefhebbers. Met het juiste onderhoud en een goed gekozen tijdstip kan dit tot grote oogst resulteren. In dit artikel leer je meer over hoe je je framboos het beste kunt snoeien.

Frambozen staan bekend om hun bekoorlijke sierlijke vormen. Echter, als je een goede oogst draagbaar wil maken is het belangrijk dat je regelmatig de plantjes snoeit. Snoeien houdt in dat je de langere takken terugsnoeit, zodat je een meer busvormige vorm krijgt. Dit bevordert de fruitaanzet van de plant.

Het snoeien van een framboos in de vroege lente.

Het is het meest effectief om in de vroege lente te beginnen met het snoeien van je frambozen. De beste tijd om te beginnen is zodra er geen sneeuw meer op de grond ligt.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Zoals je al weet, groeien de frambozen van vorig jaar voort in de lente. Om deze, soms wel lange, stengels terug te snoeien tot een meer compacte vorm, grab de knoppen die voortkomen uit de stengel en verwijder alleen het bovenste deel. Het is daarnaast ook raadzaam om in dit stadium dode takken te verwijderen. De jonge stengels (ook wel seizoensstengels genoemd) blijven staan in de hoop dat ze in de zomer bloeien en dragen.

Verwijder oude stengels in de herfst.

In de herfst kun je de oude stengels verwijderen, waardoor je naast het creëren van een meer esthetische tuin ook plaats maakt voor de nieuwe lente stengels. Dit is wanneer je het meeste werk krijgt.

De beste manier hiervoor is door alle oude stengels met een schaar of een tuinschaar zorgvuldig te verwijderen om te voorkomen dat er schade ontstaat aan de andere stengels.

Als je klaar bent met de herfst snoei, moet je de bodem van de plant afdekken met compost of mulch. Dit verhoogt de voedingswaarden voor de nieuwe stengels en voorkomt ook het verdrogen van de wortels.

Het gebruik van gereedschap bij het snoeien van frambozen.

Gereedschap is een belangrijke factor als het gaat om de manier waarop je je frambozen plant snoeit. Optimalisering van de tuinplanten is niet mogelijk zonder de juiste gereedschappen.

De meeste tuiniers gebruiken een tuinschaar om hun frambozen te snoeien. Deze schaar is perfect voor het snoeien van oude stengels of het maken van vormen.

Als je de plantjes een hoger vermogen wilt geven om te bloeien, kun je een schafmes of heggenschaar gebruiken om de ramified takken die groeien langs de stengel terug te schudden.

Het hebben van de juiste gereedschappen kan je helpen bij het voltooien van deze taak.

Conclusie

Het snoeien van frambozen is een fundamenteel onderdeel van het tuinieren. De juiste manier om dit te doen is door in de vroege lente alle stengels die voortkomen uit het vorige jaar terug te snoeien tot een meer compacte vorm, en in de herfst alle oude stengels te verwijderen.

Om deze taak soepel en effectief te voltooien heb je de juiste gereedschappen nodig, zoals tuinschaar, schafmes en heggenschaar.

Als je je frambozen regelmatig en met behulp van de juiste tools kunt snoeien, zullen je tuinplanten gezonder zijn en meer vruchten opleveren.

Plaats een reactie