Frambozen snoeien: zo doe je dat

Frambozen behoren tot één van de populairste tuinliefhebbersplanten en zijn ook goed voor de productie van grote hoeveelheden heerlijke vruchten. Als je wilt dat je frambozenplant goed gedijt en een maximaal aantal vruchten oplevert, is het belangrijk dat je goed leert hoe je frambozen kunt snoeien. In dit artikel leggen we je uit hoe je deze gezonde snackplant op de juiste manier kunt verzorgen.

Waarom je frambozen moet snoeien

Frambozenplanten worden snoeiachtig gekweekt, wat betekent dat ze een optimale hoeveelheid licht en lucht binnenkrijgen waarin de frambozenplanten goed kunnen gedijen. De meeste soorten frambozenplanten maken op regelmatige stappen nieuwe, sterke stelen aan, die geeft langer en dikker maken. Door het snoeien van de planten beperk je het aantal stelen en blijven de stelen steviger en vruchtbaarder. Bovendien kun je de elastische stelen met dit proces ook verwijderen, zodat de gewenste vorm van de plant behouden blijft.

Hoe je frambozen snoeit

Voordat je aan het snoeien van frambozen begint, moet je ervoor zorgen dat je de juiste tijd hebt gekozen. Uitgaande van de omstandigheden die in Nederland gelden, is de beste tijd om te snoeien tussen februari en maart, omdat de frambozenplanten dan nog in de rustfase zitten.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Als je ervoor zorgt dat je op tijd begint met snoeien, kun je verzekerd zijn van een vruchtbare plant waaruit mooie, gezonde frambozen groeien.

Om te beginnen, kun je de stelen die de winter niet hebben overleefd, verwijderen door ze te knippen bij de basis van de plant. Al deze stelen moeten ongeveer 10 cm boven de grond worden afgeknipt. Deze aangetaste takken worden blootgesteld aan bodemziekten, dus je wilt ze niet al te heel houden.

Wat gebeurt er als je nieuwe stelen aantreft?

Als u nieuwe stelen ziet, moet deze op dezelfde plaats worden afgesneden waar u de oudere stelen hebt geplukt (ongeveer 10 cm boven de grond). Als u twijfelt over de oudere stelen, laat ze dan minstens 1 cm boven de grond staan, zodat deze de kans krijgen om een nieuwe knop aan te maken.

Het behoud van de vorm van de plant

Snoeien is niet alleen belangrijk voor het verwijderen van stelen. Je wilt ook dat je frambozenplant in een bepaalde vorm blijft, om optimale lichtinval en luchtcirculatie te verkrijgen.

Om de vorm van de plant te behouden, moet je de stelen afsnijden die de kroon niet langer bij elkaar houden of die langs een muur of andere structuren groeien. Als u deze stelen snoeit, zal de plant niet langer in die vorm groeien.

Het gebruik van scherp gereedschap

Om ervoor te zorgen dat u de beste resultaten bereikt, moet je een scherp paar snoeischaren gebruiken. Deze scharen kunnen worden gebruikt om felle stelen gemakkelijk af te snijden. Als je scharen bot worden, kan je plant worden beschadigd. Zorg ervoor dat je scherp gereedschap gebruikt om de frambozenplant goed te houden.

Overwegingen bij het snoeien

Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden bij het snoeien van frambozen is dat je niet teveel stelen verwijdert. Er is geen vereiste hoeveelheid stelen die je bij elke snoei moet verwijderen; het is een kwestie van uitproberen en kijken wat werkt voor jouw plant. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je het snoeien altijd in het seizoen uitvoert dat aangegeven is – als je dit niet doet, kun je de gezondheid van de plant schaden.

Conclusie

Frambozensnoei vereist wat geduld, maar als je de juiste technieken gebruikt om het snoeien uit te voeren, kun je elk jaar een grote hoeveelheid heerlijke vruchten van je plant krijgen. Vergeet niet dat het belangrijk is om scherp gereedschap te gebruiken om de topstelen gemakkelijk af te snijden. De stelen die je verwijdert, moeten ongeveer 10 cm boven de grond worden geplukt. Als je je planten regelmatig snoeit, kunnen ze een maximaal aantal stelen produceren waarvan je veel langere, stevigere stelen en meer frambozen krijgt.

Plaats een reactie