Fruitbomen snoeien

Het is belangrijk om fruitbomen te snoeien om een goede oogst te verkrijgen. Snoeien is een proces van structurele en vormende eliminatie, waarbij de uiteindelijke vorm van de boom bepaald wordt. Door gericht en regelmatig te snoeien is het mogelijk om de gewenste vorm voor de boom te behouden en de levensduur ervan te verlengen. Daarnaast wordt het onderhouden van gesnoeide bomen gemakkelijker, wat leidt tot meer productie.

Wanneer je Fruitbomen moet snoeien

Fruitbomen kunnen het beste gesnoeid worden in de winter, of zodra de bemosting afwezig is. Het is het beste om af te wachten tot na het leggen van de eerste vruchten, wanneer de vorm van de boom duidelijk is. Voor het aanplanten, is het belangrijk om de boom van tevoren te snoeien, zodat de vorm en hoogte ervan bepaald worden voordat de voedingsstoffen naar de vruchten gaan telen die gevormd zullen worden. Snoeien in het late winterseizoen voorkomt problemen met schimmel en wormen.

Hoe je Fruitbomen het beste kan snoeien

Voordat fruitbomen gesnoeid worden, is het belangrijk om het voorgeschreven patroon te bestuderen dat op de boom aangebracht is. Verkeerde snoei van bomen kan leiden tot ernstige schade aan de boom. Bij het snoeien van fruitbomen, worden er acht verschillende types snoei gebruikt. Deze omvatten: kroonverkorting, kroonopbouw, kroonontlasting, verjongingssnoei, struikvorming, opruimen, laden, en topsnoei.

Kroonverkorting wordt toegepast om de grootte van de fruitboom te beheersen en de vorm te behouden. Tijdens deze procedure wordt de kroon van de boom kort en gelijkmatig gesnoeid om de levensduur te verlengen. Kroonopbouw wordt gebruikt om de diepte en breedte van de kroon te vergroten. Krullen, trossen en trosbotten worden verwijderd uit de kroon. Vervolgens wordt de kroon geheel herzet en de open plaatsen opgevuld met nieuwe scheuten.

Kroonontlasting is gericht op het verwijderen van overaanbod van jonge scheuten. In sommige gevallen kan het herstel van de kroon helpen om meer licht naar de vruchten te laten komen. Verjongingssnoei is gericht op het naar voren brengen van nieuwe moderne twijgen op de oude takken. Dit proces is bedoeld om de veroudering van de boom tegen te gaan. Om een meer lage struikvorm te creëren worden takken van invloed op de diepte van de kroon verwijderd.

Opruimingssnoei is gericht op het verwijderen van dood of scheefgewerk woorden takken. Om het gewicht te verminderen, kan het ook helpen om lange takken die schuin naar onder hangen te verwijderen. Laad de snoei is bedoeld om de boom gezond en productief te houden. Hierbij worden dode, zieke of gespleten takken verwijderd in combinatie met kroonontlasting. Tenslotte is de topsnoei bedoeld om de vorm van de kroon en de breedte en diepte te behouden of toe te voegen, dit kan in combinatie met een of meer van de bovengenoemde technieken worden gebruikt.

Gereedschappen die nodig zijn om fruitbomen te snoeien

Om fruitbomen te snoeien, moet men verschillende soorten gereedschap gebruiken, afhankelijk van de situatie en het type boom. Snoeischaar, snoeischaar, lopers, bijl of snoeihaak, tang, knijper en handschoenen zijn allemaal gereedschap die je nodig hebt om een fruitboom te snoeien. Een snoeischaar is een uiterst belangrijk gereedschap bij het snoeien van fruitbomen, omdat het de precieze controle over de vorm van de boom toestaat. Een snoeischaar kan gebruikt worden om takken te verwijderen waarvan het gewicht of de verdikking onevenredig is. Een slopers of snoeihaak worden gebruikt om dikkere takken te verwijderen en kan worden gebruikt om het onderhoud op lange termijn te vergemakkelijken. Een bijl, tang of knijper worden gebruikt om kleine groeven, stukken of dood hout te verwijderen. Handschoenen worden gebruikt om je handen te beschermen tegen de scherpe snoeigereedschappen.

Slot

Snoeien is erg belangrijk om een gezonde, levendige fruitboom te behouden. Door op de juiste manier en op de juiste momenten te snoeien, geeft u de boom de kans om haar beste vorm te bereiken. Door de juiste gereedschappen te gebruiken, zorg je ervoor dat dekking en bescherming maximaal worden benut.

Plaats een reactie