Fruitbomen Snoeien

De juiste periode

Fruitbomen snoeien is een van de belangrijkste taken voor tuinliefhebbers en kwekers. De juiste periode om een fruitboom te snoeien is afhankelijk van het type fruitboom en het klimaat waar het wordt gekweekt. Meestal worden fruitbomen in het voorjaar gesnoeid, als ze nog niet bloeien, of in het najaar, nadat de eerste bladeren zijn gevallen. Als de boom in de winter bloeit, zoals sommige citroenbomen, kun je de boom ’s zomers of herfste snoeien.

Hoe te snoeien?

Het belangrijkste bij het snoeien van een fruitboom is dat je de stam en takken in goede conditie houdt. Als je de takken te dik maakt en de stam te kort, dan krijg je een lagere opbrengst. Om de vruchten groter te maken, moet je de zijkanten van de vruchten kort maken, zodat de vruchten gemakkelijker te oogsten zijn. Als je grote billen wilt, vergeet dan niet om de takken voor eksteroot te verwijderen.

Als je een jongeboom in pot hebt, worden de toppen van de takken afgesneden om de energie van de boom terichten naar de onderste takken. Als de boom al wat ouder is, laten we de toppen onaangeroerd om themoreglering en het fruit te bevorderen. De uitgebloeide bloemen worden afgesneden om de energie te richten op het fruit.

Gereedschap voor snoeien

Om een fruitboom goed te snoeien, heb je verschillend gereedschap nodig, afhankelijk van welk takken of structuur je wilt knippen. Om dikke takken te verwijderen, heb je een zaag nodig, zodat je deze kunt knippen zonder de boom te beschadigen of de tak te verwonden. Om de takken netjes af te snijden, heb je een haakse slijper nodig. Dit is een snoeischaar die je kunt hanteren om de takken precies af te snijden en een nette booglijn te maken.

Je hebt ook speciale snoeischaar nodig. Deze scharen zijn ontworpen om dikke takken af te snijden, zonder de tak te beschadigen. Er zijn ook lange snoeischaar beschikbaar, ideaal voor de diamantstructuur, en ook korte snoeischaren, die u kunt gebruiken om kleinere takken te snoeien. Als je het dode hout wilt verwijderen, heb je een schoffel nodig.

Voorbereidingen voor snoeien

Voordat je gaat snoeien moet je eerst voorbereidingen treffen. Begin met het verzamelen van het juiste gereedschap en plaats deze in een gereedschapsdoos zodat je alles bij elkaar hebt voordat je begint met snoeien. Als je de juiste gereedschap al hebt, dan is het tijd om een stappenplan te maken. Plan welke takken je gaat knippen, zoek de juiste locatie om te knippen en bedenk waar je de afvalstukken gaat verwerken. Als je klaar bent met het plannen, ben je klaar om te snoeien.

Mijn conclusie

Fruitbomen snoeien is een van de belangrijkste taken voor tuinliefhebbers en kwekers om ervoor te zorgen dat de bomen gezond blijven en de vruchten goed rijpen. Snoeien is een proces dat gepaard gaat met doordachte timing, gezond verstand en het juiste gereedschap. Als je voorbereid bent, kun je duurzame resultaten behalen en een goede oogst krijgen. Als je nog meer wilt weten over fruitbomen snoeien, plaatst YouTube tal van bronnen met tips en informatie die je zullen helpen.

Plaats een reactie