Ginkgo biloba snoeien

Ginkgo biloba, ook wel de Japanse notenboom genoemd, is een unieke en veelzijdige boom die vaak wordt toegepast voor landschapsontwerpen. De boom heeft geen takken in de onderste twee derde van de stam, waardoor het een perfecte aanvulling vormt in onbetegelde paden en straatviews.

Ginkgo wordt meestal tegen stam geleverd, wat betekent dat de kruin tamelijk uniform is. Maar soms moet Ginkgo gesnoeid worden om de meest harmonieuze struik te bewaren. Als je een Ginkgo snoeit, is het belangrijk om op alle factoren te letten om je boom gezond te houden. In dit artikel bespreken we alle aspecten van Ginkgo snoeien, van het optimale moment tot welke gereedschappen je het beste kunt gebruiken.

De juiste tijd om Ginkgo te snoeien

De meest gunstige periode om Ginkgo te snoeien is in het late voorjaar, in april en mei. De meeste gevallen terug groeien kan in deze tijd een positief effect hebben op de gezondheid van de boom. Voor het snoeien van je Ginkgo is het raadzaam om een beroep te doen op een ervaren boomverzorger. Inheemse Ginkgo wordt niet regelmatig gesnoeid, maar het snoeien wordt aanbevolen om eventuele ziektes en insecten te voorkomen. Soms kun je de schade door insecten verminderen door gedeeltelijk of volledig te snoeien.

Hoe ginkgo te snoeien?

Snoeien van je ginkgo moet gebeuren met behulp van grondig schoongehouden scharen of een klein hakmes. Grote stukken hout moeten met een zaag worden gesneden zodat je niet nog meer schade aan de boom aanricht.

Je moet altijd beginnen met het weghalen van stompjes, droge en/of dode takken. Dan kun je de boom eventueel inkorten. Als je de treurwilg afsnoeit, kun je ook de takken verwijderen die tegen elkaar aan staan of te dicht bij elkaar staan, omdat dit ongewenste groei kan veroorzaken. Verwijder ook droge en door insecten aangetaste takken.

Als je de takken helemaal hebt verwijderd, kun je de vorm van de kruin verbeteren. Snoei de Ginkgo vaak bij om de kruin te verfraaien. Dit kan worden gedaan door het verwijderen van nieuwe of langere scheuten.

De juiste temperatuur

Net als bij andere bomen, moet je altijd verder snoeien wanneer de temperatuur lager is dan circa 10 ºC. Vanwege de mogelijke schade die snoeien aan de voortplantingsstructuur van je Ginkgo kan veroorzaken, is het raadzaam om hiermee uitermate voorzichtig te zijn. Vermijd het snoeien tijdens de hitte op warme dagen.

De juiste gereedschappen

Het gebruik van goed onderhouden gereedschappen is cruciaal voor het voorkomen van schade aan je Ginkgo. Zorg ervoor dat je sterke, hoogwaardige scharen en/of hakmessen gebruikt. Professionele én tuinboomverzorgers adviseren vaak het gebruik van gespecialiseerd gereedschap voor het snoeien, omdat dit bepaald schade tijdens het snoeien voorkomt.

Aftercare

Eenmaal het snoeien is voltooid, moet je speciale aandacht besteden aan de aftercare van de Ginkgo. Bladerranden en geïnfecteerd hout dienen te worden gereinigd met ontsmettingsmiddel. Daarna kun je de schade van het snoeien rustig in de gaten houden. Wicklen met een dunne stof rond geïnfecteerd of bladeren om schimmel te voorkomen, is vaak aangeraden.

Samenvatting

Ginkgo biloba is een veelzijdige boom die een wondermooie toevoeging vormt aan tuinen. Echter, het is essentieel om te snoeien om de gezondheid en de uitstraling van de boom in stand te houden. Snoeien moet in het voorjaar plaatsvinden, wanneer de temperatuur lager is dan 10 ºC. Gereedschappen als schaar en hakmes moeten scherp en goed onderhouden zijn. Na het snoeien moet de schade en geïnfecteerd hout worden schoongemaakt met een ontsmettingsmiddel en moet de schimmel geobserveerd worden.

Plaats een reactie