Goudiep snoeien

Goudiep is een populair cultivar van de Japanse Taxus baccata (Bonzai). Het is een van de meest geliefde bonsaiboompjes om te verzorgen, omdat het relatief gemakkelijk te snoeien is. Goudiep is een sterk cultuurvariëteit met een kenmerkende pyramidale vorm en heeft een licht gouden of citroen gele schijn. Het heeft een lichte, hardnekkige structuur met lange naalden; ideaal voor het maken van kleine bomen, grotere kunstwerken en afbeeldingen van dieren.

Tips voor het snoeien van Goudiep

Snoeien van Goudiep is vrij eenvoudig. Het is belangrijk om het in de juiste periode te doen, tijdens de winterperiode (november tot en met maart). Dit is de periode waarin de bomen hun groeipauze hebben en het risico op ziektes en insectenplagen minimaal is. Om Goudiep te snoeien heb je een goede snoeischaar en een klein schaartje nodig. Met de snoeischaar snijd je de hoofdtakken en takken af die je berooft als je ze niet meer gebruikt. Vervolgens gebruik je de schaartjes om kleinere takken, naalden en blaadjes te snoeien.

Soorten snoei voor Goudiep

Er zijn verschillende soorten snoei die je aan Goudiep kunt toepassen. De eerste is het verwijderen van dode takken. Als je langs de stam van de boom loopt, zul je zien dat sommige takken zwart zijn. Dit betekent dat deze takken dood zijn en de beste manier om ervan af te komen is door ze volledig af te knippen. Om de vorm van de boom te herstellen, kun je daarnaast takken, naalden en blaadjes kortknippen die afwijken van de gedefinieerde vorm. Ook is het aan te raden om regelmatig overbodige takken te verwijderen om de kronkels te verminderen.

Hoe eindig je het snoeien van Goudiep?

Als je het snoeien van Goudiep hebt afgerond, is het belangrijk om de boom licht te besproeien. Dit zal helpen om eventuele ziektes en plagen te voorkomen. Daarnaast is het ook belangrijk om de aarde rond de wortels te verwijderen; dit zorgt voor extra luchtcirculatie en een betere afwatering. Verwijder bovendien stof, vuil en overtollig sproeigedrag uit de naalden en blaadjes. Zorg ervoor dat je de boom niet te veel of te vaak water geeft om verdrinking te voorkomen. Na het snoeien is het belangrijk om de boom te beschermen tegen direct zonlicht en extreme temperaturen. Schep nieuwe aarde rond de wortels en geef de boom licht water.

Conclusie

Snoeien van Goudiep hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Door de algemene tips voor het snoeien, de verschillende soorten snoei en het einde van het snoeien met de noodzakelijke maatregelen in acht te nemen, kun je zo veel mogelijk profijt halen uit het snoeien van je bonsai. Door bij het kappen en het verwijderen van ongewenste stukken van de boom, het optimaal gebruik te maken van de gereedschappen en na het kappen de noodzakelijke maatregelen te nemen, kun je je bonsai gezond houden.

Plaats een reactie