Haag snoeien

Haag is veel gebruikt in tuinen voor het creëren van een scherm of om bepaalde planten af te bakenen. Het hebben van een haag vergt wel regelmatig onderhoud en tevens is het noodzakelijk om de haag te snoeien. Vooral als je van je haag een symmetrische vorm wilt houden, is het belangrijk dat je de haag regelmatig en op de juiste manier snoeit. In dit artikel leer je hoe je Haagmaar, het best kunt snoeien, wanneer je het beste kunt snoeien, hoe je het aanpakt en welke gereedschappen het beste kun je gebruiken.

Wanneer Haag snoeien?

Het belangrijkste is dat je je Haag knipt voordat de nieuwe shoot uit de winterdormantie komt. In het algemeen zal dit voorkomen tussen februari en maart. Als je te laat bent met het snoeien zal je meer risico lopen dat je haagstructuren beschadigd en hij precies gesneden kan worden zoals je hem graag zou willen.

Hoe Haag snoeien?

Als eerste is het belangrijk om de haag die je gaat snoeien goed te inspecteren. Kijk of er dode takken of scheuten zijn die verwijderd moeten worden. Gebruik hiervoor een haagtang om de takken mooi schoon te knippen. Verwijder regelmatig twijgjes langs alle kanten van de haag om ervoor te zorgen dat de haag zijn symmetrische vorm behoudt. Als je alleen kleine snoeiing uitvoert hou dan rekening met je oog voor detail. Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken in de uiteindelijke vorm van de haag.

Gebruik vervolgens een haakse snaarschaar om meer grove takken te snoeien. Vergeet niet om altijd openingen in je haag te laten. Dit maakt het een stuk leuker om naar te kijken en het beperkt het risico op rotte takken. Maak eerst de bovenkant van de haag gelijk en knip daarna de zijkanten. Zorg ook dat je de schaar op de juiste manier gebruikt. Houd de beweging vloeiend zodat je haag altijd een mooie symmetrische vorm krijgt.

Na afloop van het snoeien kun je een behandeling uitvoeren door het toepassen van een haagolie. Dit kan een haagolie op basis van kalkolie of een biologische haagolie zijn. Dit versterkt de haag en geeft de haag een sterkere structuur. Bovendien geeft het de haag een licht glimmende gloed. Vergeet niet om de haag grondig te bevochtigen zodat alle bladeren een schoon laagje olie krijgen.

Gereedschappen voor snoeien van Haag

Als je gaat snoeien heb je het volgende gereedschap nodig: hagentang, haakse snaarschaar en een haagolie. Voor het knippen van de takken is de haagtang het meest geschikt. Met deze tang kun je de takken mooi, schoon en precies snijden. Voor het knippen van grove takken gebruik je een haakse snaarschaar. Deze schaar maakt het makkelijk om langere takken in model te knippen. Daarnaast is het aanbevolen om na het snoeien een haagolie toe te passen, die de haag sterk maakt en een mooie glans geeft.

Conclusie

Het snoeien van haag is een klus die regelmatig herhaald dient te worden. De meest favoriete tijd om te snoeien is net aan het einde van de winter. Daarbij is het belangrijk om precies te knippen, het broodje aap effect te vermijden en speciale gereedschappen te gebruiken. Om de haag in een mooie symmetrische vorm te snoeien kun je het beste gebruik maken van een haagtang, een haakse snaarschaar en een haagolie.

Plaats een reactie