Haagbeuk snoeien

Haagbeuk is een klassieke tuinafscheiding in Nederland en is een ideaal plant om een prikkelbestendig haag te maken. Een goede verzorging is echter van groot belang, om een mooie structuur te behouden. De juiste tijd en de juiste manier om de Haagbeuk te snoeien is hierbij van cruciaal belang.

Wanneer moet je Haagbeuk snoeien?

Een goed moment voor het snoeien van de Haagbeuk is aan het begin van het voorjaar. Wees hierbij voorzichtig, want als je te vroeg begint, kan de struik beschadigd raken en minder volle vertakkingen produceren. Als je wacht tot het laat in het voorjaar, blijven nieuwe twijgen niet beter dan die eerder zijn gesnoeid. Je kan Haagbeuk ook in de zomer en het najaar snoeien, dit ondersteunt de vormvorming.

Hoe snoei je Haagbeuk?

Vooral de bovenzijde van de plant moet worden gesnoeid. Maak regelmatig schuine incisies in de takken, net als bij een schilderij. Vooral het ondergedeelte kan je hiermee bereiken, waardoor de haag steviger en volumineuzer wordt. Knip nooit de takken schuin af, maar knip altijd recht weg.

Bij het maken van incisies is het belangrijk dat ze kort en recht zijn. Als de incisies te lang of te diep zijn, kan de stam van de Haagbeuk afsterven. Als je dode takken in de haag opmerkt, kan je het beste met kleine schaar incisies maken.

De juiste gereedschappen.

Een goede tuinschaar is het belangrijkste gereedschap voor het snoeien van een Haagbeuk. Zorg ervoor dat de schaar scherp en goed gesmeerd is, om schade aan de plant te voorkomen. Daarnaast kan een goede hardmetaalschaar handig zijn. Als je een grotere haag hebt, is het raadzaam om een stokzager en een heggenschaar te gebruiken. Let daarbij altijd op dat je de gereedschappen goed schoonhoud.

Samenvatting

Haagbeuk snoeien is een absolute must om de haag mooi te behouden. Maar let er wel op dat je Je goed op de hoogte bent van de juiste tijd en manier. Het beste is om Haagbeuk aan het begin van het voorjaar te snoeien. Gebruik vooral schuine incisies in de stam Voor Omn de haag een volle vorm te geven.. Gebruik de juiste gereedschappen, zoals de tuinschaar, hardmetaalschaar, stokzager en heggenschaar. Als je hierop let krijg je een mooie tuin met een strakke afscheiding.

Plaats een reactie