Hagen snoeien

Hagen zijn mooie kaders voor tuinen en bieden sfeer en privacy. Maar het goed houden in vorm vereist regelmatig snoeien. Hierdoor blijven de haagplanten stevig en gezond. Je kunt een haag snoeien als je goed weet hoe je het aan moet pakken, in welke periode je het beste kunt snoeien en met welke gereedschappen je het beste kunt werken.

Hoe snoei je een haag?

Het snoeien van de haag begint met het bepalen van het doel. Wil je stevige, goed gedefinieerde randen creëren of een slankere look die strak langs de afscheiding loopt? Wanneer je weet wat je wilt, is het tijd om te beginnen met snoeien. Een haag moet altijd tweehoog worden gesnoeid. Dit betekent dat je de bovenste helft van de takken snoeit en dat je ze op eenzelfde hoogte als de bodem laat staan.

Wat is de beste snoeiperiode?

De beste tijd om een haag te snoeien is in de lente. Als de scheutjes en knoppen verschijnen, kun je de haag al opschonen zodat de planten de energie krijgen en ruimte om te groeien. Je moet ook rekening houden met de levensduur van de haag en daarom kun je de haag ongeveer elke twee of drie jaar grondig snoeien. Tijdens het vernieuwen van de haag kun je meer gladde takken, lagen en een puntigere bovenkant verkrijgen.

Met welke gereedschappen snoei je een haag?

De meest gebruikte gereedschap voor het snoeien van Hagels is de elektrische heggenschaar of beenschaar. Als je planten hebt die meer dan één centimeter dik zijn, kun je een alternatief gebruiken; een kleine handzaag. Afhankelijk van de dikte van de takken kun je ook kiezen voor een kopzaag. Verder heb je een paar sterke handschoenen nodig om je tegen de stugge takken te beschermen.

Om de haag te maken zoals je wilt, moet je het goed doen. Zorg daarom voor een goede grip en de juiste vizierpositie. Bovendien moet je regelmatig een pauze inlassen om je gereedschap te controleren, schoon te maken en te kalibreren.

Uiteindelijk kun je je haag op de juiste manier snoeien zodat deze er langer mooi uitziet, in alle seizoenen! Als je de juiste gereedschappen gebruikt en de haag in de juiste periode van het jaar snoeit, kun je veel van je haag genieten.

Plaats een reactie