Hazelaar snoeien

De hazelaar is een klassieke boom die in veel Nederlandse tuinen te vinden is. In de juiste omstandigheden kan de hazelaar een waardevolle aanwinst voor uw tuin zijn, met prachtige bloemen, zeven kleurige bladeren en in de herfst een smakelijke vrucht. Maar om ervoor te zorgen dat de hazelaar elke zomer blijft staan, is een jaarlijks snoeibeurten nodig. In dit artikel bespreken we hoe je Hazelaar het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar, hoe je het aanpakt en met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert.

Het moment voor het snoeien van de Hazelaar

De beste tijd om de Hazelaar te snoeien is tussen eind mei en augustus. Hoe het precies wanneer is, hangt af van het doel van uw snoeiwerk en van de soort Hazelaar die in uw tuin staat.In algemene zin geven de meeste Hazelaar soorten de voorkeur aan tijdige snoei, bij voorkeur al in juni, als de plant het meeste energie heeft voor het herstellen van de snoeiwonden.

De techniek voor het snoeien van de Hazelaar

Wanneer u aan het snoeien bent, wilt u beginnen met het verwijderen van alle dode, beschadigde of afgeslagen takken. Vaak is het het beste om deze bij de basis van de takken af te knippen. Vervolgens wordt u geadviseerd om de takken die de hoofdframework vormen, te verlengen om het uiterlijk van de boom te verbeteren. Het is belangrijk om hierbij geen risico’s te nemen met het maaien van de takken, dus zorg voor zachte, gecontroleerde sneden.

GARDENA Comfort B/S-XL Bypass Snoeischaar - Ø 24 mm - 25 Jaar Garantie
Coolblue.nl
De GARDENA Comfort snoeischaar B/S-XL is krachtig, comfortabel, licht in gewicht en eenvoudig om mee te snoeien voor zowel grote als kleine handen. De schaar heeft een lange levensduur dankzij de hoge kwaliteit van de materialen, met wel 25 jaar garantie! Waar is het artikel voor geschikt? De schaar is geschikt voor het knippen van iets dikkere takken met een diameter van 24mm. De voordelen van de GARDENA snoeischaar De schaar heeft scherpe messen die met veel precisie door het hout snoeien. Door het gebruik van kwalitatieve componenten heeft de schaar een zeer lange levensduur. Er wordt glazvezel gebruikt in het grip zodat de schaar lichter werkt en langer mee gaat. De schaar is altijd veilig op te bergen door de vergrendeling die bovenop de schaar gevestigd is. De ergonomische handgreep is voorzien van antikleef coating en een softgrip. De belangrijkste specificaties van de snoeischaar Maximale knipdiameter: 24 mm Kniptechniek: Bypass Gewicht: 269 gram Met sapgeul: Ja Twee greepposities: Ja Onderste mes: Kwaliteitsstaal Handgrip: Ergonomisch Geschikt voor type hout: Vers hout met een grotere diameter tak Garantie Er zit 25 jaar garantie op de GARDENA snoeischaren. Nieuw assortiment Onder het mom van; werken in de tuin moet zo comfortabel en licht mogelijk zijn, heeft het Duitse concern GARDENA een hele nieuwe generatie snoeischaren gelanceerd. Deze schaar behoort tot deze nieuwe generatie. Dit betekent dat de schaar meerdere testen heeft doorstaan om op de markt gebracht te worden. Dit garandeert de beste kwaliteit en meest comfortabele werking. Eenmaal een GARDENA schaar gekocht en je komt niet makkelijk vanaf! Dankzij de uitmuntende kwaliteit gaat deze generatie snoeischaren generaties lang mee. Over het merk GARDENA GARDENA (onderdeel van Husqvarna Group) is in 1961 opgericht in Ulm, Duitsland. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een van de grootste en meest innovatieve marktleiders op het gebied van tuingereedschap. Of het nu gaat om bewatering, gazononderhoud of snoeigereedschap, GARDENA heeft voor iedere klus in de tuin de juiste oplossing. Om kwaliteit te waarborgen test GARDENA alle artikelen meerdere malen voordat ze op de markt worden gebracht. Dit garandeert de beste kwaliteit en een lange levensduur. Bekijk hier het gehele GARDENA assortiment. (hand)gereedschap, tuinonderhoudsartikelen, spades en accessoires waarmee je de klussen in je moes- en siertuin simpel kunt klaren. Ook voor gazononderhoud, besproeiing, watertransport, besproeiingspompen en automatische besproeiing heeft GARDENA de juiste oplossing. ...
€ 21.50

Gereedschap

U hebt een goede selectie gereedschap nodig om de Hazelaar te snoeien. Een kleinere motorzagen en een stokzaag zijn beide goede keuzes voor het verwijderen van grotere takken. Daarnaast heb je ook secateurs of een kleine takkenschaar nodig voordat je klaar bent. Controleer het gereedschap voordat u begint om er zeker van te zijn dat de messen scherp en goed afgesteld zijn. Dan bent u klaar om te beginnen met het snoeien van de Hazelaar.

De laatste afwerking

Als het snoeiwerk klaar is, moeten er een paar stappen worden ondernomen om de boom in het juiste modder te houden. Wanneer u langere takken heeft geknipt, is het maken van het juiste snoeiwerk erg belangrijk. Dit kan worden bereikt door inplakken te gebruiken als het snoeien en het maken van schrijnende sneden. Na het knippen van takken, is het belangrijk om de takken te onderzoeken en te controleren op infectie, schimmelafzetting of andere schade, en ook aanvoer van voedingsstoffen. Als laatste maar zeker niet minder belangrijk, kan het verstandig zijn om het gebied waar de Hazelaar zich bevindt te mulchen, om de bodemvochtigheid te verhogen, de bodemstructuur te verbeteren en het gebied schoner te houden.

Conclusie

Hoewel de Hazelaar een klassieke, veelzijdige boom is, die een waardevolle aanvulling op uw tuin is, heeft het ook regelmatig onderhoud nodig. Voor het behoud van de boom is het belangrijk om jaarlijks te snoeien, vooral in de maanden juni via augustus. Het beste resultaat bereikt u door de juiste gereedschappen te gebruiken en te zorgen voor schoon en juist maaiwerk.Daarnaast is het verstandig om te controleren op schimmel, infectie of andere schade en om de bodem te mulchen om de vochtigheid te verhogen en de bodemstructuur te verbeteren. Als u al deze stappen volgt, bent u verzekerd van een goed onderhouden hazelaar.

Plaats een reactie