Hebe – Hoe je deze prachtige struik het beste kunt snoeien

Hebe is een groenblijvende struik dat veel in tuinen in gebruik is. Groeit hij uit de hand, dan is het prettig als je deze op de juiste manier kunt snoeien. Dit artikel leert je hoe je Hebe op de juiste manier kunt snoeien.

De juiste periode om te snoeien

Om Hebe op de juiste manier te snoeien, is het belangrijk dat je dit in de juiste periode van het jaar doet. Dit komt omdat Hebes bloeien van mei/juni (afhankelijk van het type Hebe dat je hebt) en als je deze te vroeg snoeit, kom je de bloei tegen. Daarom het beste om te wachten totdat je Hebe helemaal is uitgebloeid voordat je begint met snoeien. Pas ook op voor koude nachten tijdens deze periode omdat dit het plantresultaat kan verminderen.

Hoe je Hebe snoeit

Hebe heeft ervoor dat het gemakkelijker is om te snoeien. Wanneer je begint met snoeien, verwijder je eerst al het dode en stervende hout, zoals gebroken takken, ziektegevoelige afdrukken en verwelkte takken. Dit kun je het makkelijkst doen door te knippen met een takkenschaar en plaatmateriaal te gebruiken. Je kunt ook wat structureel snoeien doen om te verjongen en het algemene uiterlijk van de struik te verbeteren.

Structureel snoeien betekent dat je een aantal takken weghaalt bij de basis van de Hebe. Begin hier het liefst niet eerder dan 10 cm boven de grond, omdat langere takken de kans op schimmel en andere ziekten kunnen vergroten. Stimuleer je Hebe om zich te verjongen door de stam en de stamranden te ongembieden met een takkenzaag. Als je Hebe al wat ouder is, kun je proberen om een goede verdeling te maken tussen het jonge, bruikbare hout en het oude, dorre hout.

Gereedschap om te snoeien

Het snoeien van Hebe kan met verschillende soorten gereedschap. De meest voorkomende gereedschappen die je nodig hebt om je Hebe te snoeien zijn:

 • Takkenschaar voor het snoeien van kleine takken.
 • Takkenschaar ​voor het snoeien van grote takken.
 • Plaatmateriaal voor het snoeien van dode takken.
 • Takkenzaag voor het snoeien van oude takken.

Tips voor het snoeien van Hebe

Het snoeien van Hebe is niet moeilijk, maar er zijn enkele tips om in gedachten te houden. Hieronder staan ​​enkele tips om je het snoeien te vergemakkelijken:

 • Snoei Hebe altijd met scherp gereedschap om de takken goed af te toeleggen.
 • Verwijder geen meer dan een derde van de takken op een keer, zelfs als je ziet dat de struik erg verouderd is. Dit voorkomt dat de struik te veel wordt belast.
 • Gebruik geen schaar of ander scherp snoeigereedschap bij vochtig weer, omdat je dan een hoog risico op infecties loopt.
 • Verdun de buitenste takken zo veel mogelijk, omdat de luchtcirculatie verbeterd wordt, waardoor de hele struik beter groeit.
 • Gebruik nooit chemicaliën na het snoeien, vooral niet op een jonge Hebe.

De voordelen van het snoeien van Hebe

Hebe is een zeer stevige en sterk groeiende struik waar je veel zelfvertrouwen van krijgt. Door je Hebe zo nu en dan te snoeien, krijgt deze meer basisvorm en houd je deze in conditie. Een goed gesnoeide Hebe heeft veel voordelen, zoals:

 • Een betere luchtcirculatie, waardoor de Hebe beter kan groeien.
 • Meer bloei als je de struik in de lente na de bloei snoeit.
 • Betere gezondheid en vitaliteit vanwege een goede luchtcirculatie en verjonging van de takken.
 • Een betere basisvorm om de Hebe elk jaar als mooi en gezond te houden.

Het snoeien van Hebe is een goede manier om de structuur en de vorm van je Hebe te behouden. Het is belangrijk om het te doen in de juiste periode en met het juiste gereedschap. Houd bij het snoeien altijd de bovenstaande tips in het achterhoofd.

Plaats een reactie