Heg snoeien

Een heg is een perfecte manier om een aantrekkelijke afscheiding te maken tussen uw tuin en de buitenwereld. Een goed onderhouden heg zorgt ervoor dat er stabiliteit is in uw tuinoppervlakte en tegelijkertijd een esthetische aantrekkingskracht. Regelmatig snoeien van uw heg is cruciaal voor het behoud van de gezondheid van de heg, de schoonheid ervan en de beperking van de groei. Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen bij het snoeien van je heg.

Welke Heg choose

Voordat je begint te snoeien, is het belangrijk om te bepalen welke soort heg je hebt. Voorbeelden hiervan zijn de gemiddelde liguster, de tuingom, de beukenhaag, de klimop en de coniferen. Het kiezen van de juiste heg voor je tuin is net zo belangrijk als het snoeien ervan, aangezien verschillende hegsoorten verschillende snoeiniveaus vereisen. Als je al een heg hebt, dan kun je meer lezen over de aanbevolen snoeiroutine die hieronder is beschreven.

Wanneer Snoeien?

Hegsnoei komt het beste tot zijn recht wanneer het in de tweede helft van de winter plaatsvindt, begonnen vanaf januari tot februari. U kunt uw heg ook in de lente en de zomer snoeien. Dit is vooral aan te bevelen voor de coniferen heg en de gemiddelde liguster, omdat deze twee meer opmerkbaar zullen zijn na het snoeien in de zomer dan wanneer het in de winter is gedaan. Andere soorten heggen vereisen minder reguliere snoei. U moet altijd wegblijven van het snoeien van uw heggen in de herfst. Dit betekent dat de bladeren de hele winter nodig hebben om de stam uit sterk en gezond te houden.

Hoe Snoeien?

Bij het snoeien van heggen, begint u bij de onderkant en werkt u omhoog. Uw heg dient netjes bijgesneden te worden, met een gladde, onregelmatige met de hand toegevoegde vorm. U zou het ook zo kunnen snoeien dat de bovenste laag langer is dan de onderste laag, dit kan een mooie dimensie toevoegen aan uw heggen. Als uw heg groter is dan twee meter, adviseren we om de bovenkant te splijten aan de uiteinden en de bovenste laag in een andere richting te snoeien. Dit helpt bij het creëren van een meer balanced effect en geeft een geavanceerdere look aan uw heg. Als uw heg slechts enkele takken heeft gehad, verlaat dan niet meer dan 15 cm aan de uiteinden en snede deze regelmatig. Dit maakt de heg er goed verzorgd uit zien.

Soort Gereedschap

Voor het snoeien van uw heggen heeft u een scherp paar heggenschaar of een heggentrimmer nodig. Het is belangrijk dat u geschikt gereedschap gebruikt, dat uw heggen blijven verzorgen en gezond houden. Een heggenschaar is geschikt voor heggen met kleine of medium-dikke takken. Als uw heg echter lange, dikkere takken heeft, is het beter om een heggentrimmer te gebruiken. Vergeet ook niet om handschoenen en oogbescherming te dragen om uzelf te beschermen.

Onderhoud

Nadat u uw heg hebt gesnoeid, heeft u misschien nog extra onderhoud nodig. Als u een heggenschaar hebt gebruikt voor heggen met grote takken, kunt u een kleinere tak gebruiken om de fijnere takken te trimmen. Gebruik hiervoor een kleine bladblazer om de versnippering te verwijderen en de border te glad te maken. Het is ook belangrijk dat je je heg regelmatig water geeft, vooral in de zomer. Als je jouw heg regelmatig verzorgt, zal hij gezond blijven en zullen de probleemloze kosten beperkt blijven.

Kortom, als je je heg goed onderhoudt, zal je tuin er prachtig uitzien door de structuur en kleur die het biedt. Snoeien is een essentieel deel van het onderhoud van je tuin en het is daarom belangrijk om je te verdiepen in de beste praktijken om je heg te snoeien. Begin dichter bij de grond van je heg, gebruik de juiste tools en verfijne het uiterlijk van je heggen.

Plaats een reactie