Hoge bomen snoeien

Snoeien is belangrijk voor elke boom, helemaal als het gaat om hoge bomen. Hoge bomen hebben speciale zorg nodig omdat ze een bepaalde grootte hebben en aerodynamische vormen. Kettingzagen, stokken en stellingen zijn hier essentieel bij. Maar wat is de beste manier om hoge bomen te snoeien? In dit artikel krijg je antwoord op deze en andere vragen over het snoeien van hoge bomen.

Waarom snoeien?

Hoge bomen hebben een speciale omgeving nodig om te groeien en floreren. Ze hebben meer licht nodig dan kleine bomen, en als de bladeren niet goed worden onderhouden, worden de bladeren geel en verliezen ze het lichtgewicht. Daarom is het belangrijk om de bladeren geregeld te snoeien. Door de boom te snoeien, verwijder je oude bladeren, verdun je de boom en stel je de boom in staat om meer licht in de boom te krijgen.

Hoe snoei je een hoge boom?

De eerste stap in het proces is het bepalen welk gereedschap nodig is. Kettingzagen, stokken en stellingen zijn hierbij de meest gebruikte materialen. Als de boom meer dan vijf meter hoog is, raden experts aan om een hoogwerker of een ladder te gebruiken.

Vervolgens kies je een dag waarop het bewolkt is en begint met het snoeien van de boom. Probeer altijd zoveel mogelijk bladeren en takken te bewaren als het kan. Om te voorkomen dat je ladders of kranen nodig hebt, kun je de takken samenknippen om de schommelingen te verminderen.

Als laatste moet je de te snoeien takken selecteren. Ongezonde, loshangende en dode takken moeten worden verwijderd. Ook kun je de sterkste takken verwijderen om de boom een vrije, open en symmetrische vorm te geven.

Wat tips zijn er verder voor het snoeien van hoge bomen?

Het is aan te raden eerst met een bekwaam boomverzorger te praten voordat je zelf begint met snoeien. Het is ook aan te raden om je gereedschap regelmatig te controleren. Heb je een steekladder? Vergrendel de haken op de juiste positie om ervoor te zorgen dat de ladder niet schuift. Zorg ervoor dat je goede schoenen draagt, zoals bergschoenen of lage hakken.

Het is ook belangrijk om te weten wanneer je moet snoeien. In Nederland is de beste tijd hiervoor tijdens de wintermaanden. In deze periode is de boom in rusttoestand en heeft het weinig energie nodig om de snoei te verwerken. In de zomer moet je voorzichtig zijn met snoeien, omdat het in die periode moeilijker is voor de boom om nieuw blad te produceren. Je moet het aantal snoeibeurten daarom beperken in de zomer.

Conclusie

Hoge bomen hebben speciale zorg en aandacht nodig, vooral op het gebied van snoeien. Hoge bomen zijn gevoelig voor luchtstromen, vochtigheid en zonlicht. Om de groei en het uiterlijk van de boom te behouden, moeten ze regelmatig worden gesnoeid. Kettingzagen, stokken en stellingen zijn hier essentieel bij. Zoals gezegd is de beste tijd om te snoeien tijdens de wintermaanden, in Nederland. Als je dit stap voor stap doet, krijg je een mooie, gezonde tree.

Plaats een reactie