Hortensia Snoeien snoeien

Hortensia’s zijn geweldige, kleurrijke struiken die mooie bloemen produceren. We zien ze veel in parken, tuinen en langs de straat. Omdat ze ongelooflijk mooi kunnen zijn als ze goed onderhouden worden, is het belangrijk om te weten hoe je hortensia’s goed moet snoeien. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je hortensia’s het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar en met welke gereedschappen.

Waarom snoeien?

Hortensia’s schitteren niet alleen in warme lentemiddagen. Snoeien is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de plant gezonder blijft. Snoeien is nodig om verschillende redenen:

  • Het verwijdert zieke, dode en zwakke takken uit de struik.
  • Het versterkt de bloei van de hortensia en de kwaliteit van de bloemen.
  • Het beperkt de groei van de plant en stelt je in staat om je plant te controleren.
  • Het vermindert de kans op plagen en ziektes.

Door een goede snoei, krijgt je hortensia veel meer bloemen en wordt hij gezonder.

Wanneer snoeien?

Hortensiastruiken moeten woestijn tussen het einde van de winter en het begin van de lente. Gebruik een scherp snoeimes om de struiken te snoeien terwijl ze in deze periode nog slapende zijn. Snoei niet te veel, alleen zo veel als nodig is. Let bij het snoeien op de beschadigde of dode takken. Deze takken moeten worden verwijderd om te voorkomen dat de plant ziek wordt.

Als de hortensia al in de bloei staat, moet je de knoppen of bloemen niet verwijderen. Als je dit wel doet, zal de plant geen bloemen meer maken in die seizoen.

Hoe snoeien?

Gebruik bij het snoeien altijd een scherp snoeimes. Snoei de dode, zieke of beschadigde takken en verwijder eventuele ranken langs de stam. Verwijder ook oude of verdorde bloemen om ervoor te zorgen dat de plant meer energie kan gebruiken voor het maken van nieuwe bloemen.

Snoei ook het onderste deel van de plant waar geen bloemen meer groeien. Knip de takken af die op de grond wijzen. Op deze manier zal de hortensia een compactere en mooiere vorm krijgen.

Snoei niet te hard. Snoei niet al te veel takken weg, anders kan het ervoor zorgen dat de struik zwakker wordt. Probeer altijd zoveel mogelijk bladeren en bloemen aan te laten.

Hulpmiddelen

Er zijn een aantal tools die je nodig hebt om je hortensia’s goed te snoeien. Als je een grote hortensiastruik hebt, heb je waarschijnlijk een ladder nodig. De ladder moet stevig genoeg zijn om je te ondersteunen en de takken te bereiken die je wilt snoeien.

Ten tweede heb je een scherp snoeimes nodig. Gebruik een mes dat scherp genoeg is om door alle takken te snijden. Een versleten snoeimes kan meer schade aanrichten aan de takken dan de helft.

Verder zijn er handschoenen en googles nodig om je handen en ogen te beschermen tegen eventuele schadelijke insecten. Als je wilt kun je ook een snoeischaar gebruiken om moeilijk bereikbare takken te snoeien.

Conclusie

Snoeien is nodig om de gezondheid en de mooie bloemen van je hortensia te behouden. Voer regelmatig snoei uit om de volgende stap te versterken en verwijder eventuele dode, zieke of beschadigde takken. Wees niet bang om je hortensia’s te snoeien, maar doe het zo veel mogelijk met zorg. Gebruik de juiste gereedschappen en zorg ervoor dat je in de goede periode begint.

Plaats een reactie