Hortensia'ssnoeien

Het is belangrijk Hortensia 's goed te snoeien om de best mogelijke bloemen en structuren te krijgen. Als je regelmatig kleinere hortensia 'snoeiert, zorg je ervoor dat de struik gezond blijft en een goede bloemenvorming krijgt. Maar hoe moet je Hortensia 's het beste snoeien? Wanneer is de beste tijd en wat heb je nodig om deze klus goed te klaren? Als u de volgende informatie volgt, kunt u genieten van een prachtige hortensia in de tuin.

Wanneer om te snoeien

Hortensia's worden het best gesnoeid aan het einde van de winter of begin van de lente, als het gevaar voor nachtvorst voorbij is. Als je Hortensia 's te vroeg snoeit, zullen de nieuwe knoppen die zich aan het ontwikkelen zijn geen kans krijgen om uit te groeien. Je mag Hortensia's ook tijdens de zomermaanden snoeien als je wilt dat er latere bloemblaadjes aankomen, maar dit is meestal niet nodig. Als je hortensia 's regulier wilt snoeien, is de beste tijd om dit te doen rond februari of begin maart.

Gereedschappen om te snoeien

Voor het snoeien van Hortensia's heb je enkele essentiële gereedschappen nodig. Ten eerste heb je goed scherp snoeigereedschap nodig om de zijscheuten op de juiste manier te knippen. Gebruik hiervoor een scherp paardekammes, of als je planten met grote bladeren hebt, een scherp tuinschaar. Houd het gereedschap zo schoon mogelijk om infecties met bacteriën of schimmel te voorkomen, en maak je gereedschap af en toe schoon met een stuk papier of wat alcohol. Ook is het handig om bij de hand te hebben als je snoeit, een haak om je afgesneden takken op te hangen.

Hoe Hortensia's te snoeien

Knip alle bloemen uit de struik af met een gezonde hak met een schaar, zodat de zieke of verdorde bloemen niet in de struik achterblijven. Vergeet ook niet om alle volgroeide bladeren van de struik af te knippen. Nu je de bovenkant van de struik hebt afgeknipt, is het tijd om de takken te knippen. Begin bij de basis van de struik en werk langzaam naar boven toe, terwijl je knipt op de plekken waar de hoofdtakken en de zijtakken samenkomen. De zijtakken die je laat staan, moeten een vorm hebben die lijkt op een open hand met wijd open vingers. Hou een plek van acht centimeter open tussen elke zijtak.

Vragen bij het snoeien beantwoorden

Voor het snoeien van Hortensia's is het belangrijk dat je enkele vragen beantwoordt. Als je Hortensia's snoeit, is het belangrijk dat je let op hoe de struik moet worden gesnoeid. Kijk naar de takken en moet je die of die uitsnoeien? Wat voor bloeivorm heb je de afgelopen jaren gehad en hoe past dat bij je tuinontwerp? Wat voor stempel wil je geven aan je Hortensia's? Zoek antwoorden op deze vragen voordat je begint te snoeien.

Conclusie

Hortensia's snoeien is niet moeilijk als je de juiste gereedschappen hebt en je weet wat je doet. Snoei de struik best tijdens de winter- of lentemaanden. Wees voorzichtig bij het knippen en laat vooral de basis en de bloemen heel. Trek voordat je begint te snoeien altijd je antwoorden op de gestelde vragen op. Zo weet je zeker dat je stap voor stap de juiste manier navolgt.

Plaats een reactie