Hydrangea macrophylla snoeien

Hydrangea macrophylla is een inheems bloem in veel tuiniers, binnen- en buitenlands. Het is een bloeiende plant die verschillende soorten kleuren heeft zoals wit, roze, paars en blauw. In tegenstelling tot andere struiken, moet Hydrangea macrophylla elk jaar gesnoeid worden om de structuur en gezondheid op peil te houden. Als je deze heester op de juiste manier snoeit, kun je dezelfde gezonde, kleurrijke bloemen verwachten als het jaar ervoor.

Voorbereidingen snoeien

Ten eerste moet je voor snoeien de juiste gereedschappen kiezen, zodat je zorgvuldig en voorzichtig kunt werken. Hiervoor heb je een goede tang, een scherpe sikkel en een schaar nodig. Als je de gewenste gereedschappen hebt, is het tijd om de struik, en met name de poten, vrij te maken van overtollig onkruid en plantenresten. Als je dit laat staan, heb je grote kans dat je sporen van infectie op je plant creëert. In deze stap kun je ook de grond rondom de Hydrangea macrophylla bewerken om de bloem zo gezond mogelijk te houden.

Tijdstip voor het snoeien

Hydrangea macrophylla kan het beste worden gesnoeid aan het begin van de lente, zoals in maart of april. Rond deze tijd krijgt de struik al energie en zal ze sneller herstellen na het snoeien. Als je in eerdere perioden, zoals wintermaanden, snoeit, is het waarschijnlijk dat je Hydrangea macrophylla schade zal toebrengen, omdat ze in deze tijden geen forse bloemen zal vormen.

Hoe moet je je Hydrangea macrophylla snoeien?

Je kunt je Hydrangea macrophylla knippen met een tang, sikkel of schaar. Gebruik de sikkel bij het knippen van grote en dikkere takken, zodat u elke tak met één haal kunt afsnoeien. Gebruik de schaar om kleine, dunne twijgen af te knippen. Als je je Hydrangea macrophylla gaat snoeien, probeer het dan zo te knippen dat de mooi vorm van de struik in tact blijft. Knip geen takken af die dikker zijn dan 30 mm, tenzij nodig. Ten slotte, knip in brede spreiding alle dorre en beschadiging bladeren af. Hierdoor blijft er veel licht en lucht bij de struik, wat gunstig is voor de groei van de bloemen.

Na het snoeien

Na het snoeien wordt je Hydrangea macrophylla minder mooi, maar na een paar weken zal het weer mooi zijn met nieuwe bloemen. Na het snoeien is het belangrijk dat je de jonge bladeren tot de wintermaanden afschermt met mulch of een kunstmatige bescherming zodat de Hydrangea macrophylla beschermd blijft tegen extreme weersomstandigheden. In de wintermaanden kunt je je tuin ook bemesten met organische meststof om de kracht en gezondheid van de hydrangea te verhogen.

Conclusie

In het kort kun je stellen dat het snoeien van de Hydrangea macrophylla, onder de juiste omstandigheden, van groot belang is voor het behoud van de plant. Je kunt deze heester het beste snoeien in het vroege voorjaar, met de juiste gereedschappen. Na het snoeien kun je de jonge bladeren beschermen met mulch of een kunstmatige bescherming en de Hydrangea macrophylla bemesten met organische meststof, waardoor de bloem de kracht en gezondheid behoudt en gedurende het jaar kleurrijke bloemen vertoont.

Plaats een reactie