Hypericum snoeien

Wat is Hypericum?

Hypericum is een soort struik die oorspronkelijk uit Europa komt, maar die nu in veel landen te vinden is. Deze struik groeit bij voorkeur op droge tot normaal vochtige plaatsen. De planten hebben een mooie, dichte bladvergoring en zetten verschillende soorten kleurrijke bloemen voort. Er zijn vele verschillende soorten Hypericum te vinden, van compacte struiken die kleine, gele bloemen produceren tot grotere struiken die lange, felgekleurde bloemen produceren. Als je Hypericum in je tuin hebt, is het van belang de struiken regelmatig te snoeien om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.

Waarom moet je Hypericum snoeien?

Veel planten profiteren van regelmatig snoeien. Snoeien helpt Hypericum om gezond te blijven door een structurele vorm te behouden. Bovendien verwijdert het snoeien dode, verdorde stukken, waardoor het risico op schimmelinfecties en plagen vermindert. Regelmatig snoeien staat ook nieuwe uitlopers, bladeren en bloemen toe om in gebieden te groeien waar ze eerder door een ongedierte zouden zijn aangetast. Daarom is het verstandig de struiken regelmatig te snoeien om schade te voorkomen.

Wanneer is de beste tijd voor het snoeien van Hypericum?

De beste tijd voor het snoeien van Hypericum is in het vroege voorjaar, meestal maart of april. Met dit vroege snoeien kunnen de uitlopers snel groeien en de bloei duren langer. Hypericum reageert goed op een actieve snoei. Als je te wachten om te snoeien, kunnen de wilde uitlopers en dode bladeren de normale, gezonde stukken van de plant begraven. Vergeet niet dat het snoeien van Hypericum ook in de zomermaanden mogelijk is. Als u merkt dat de plant heeft zijn vorm verloren door al te veel wilde stengels, kunt u de struik rustig in de zomer snoeien.

Hoe snoei je Hypericum?

Wanneer het tijd is om te snoeien, klaar je je eerst met de juiste gereedschap. Om Hypericum te snoeien, heb je snoeischaren of een steekschaar nodig. Selecteer de takken die je wilt verwijderen en snijd ze zo ver mogelijk van de basis weg. Let daarbij op dat je bovenste bloemen niet verwijdert, aangezien deze de mooiste kleuren op de plant produceren. U kunt de gesnoeide stukken verwerpen of composteren. Laat na het snoeien altijd wat nieuwe loten staan om nieuwe gesnoeide stukken te vervangen.

Tips voor het snoeien van Hypericum

Hier zijn een aantal tips om Hypericum goed te snoeien:

  • Snoei Hypericum in het vroege voorjaar, zodat de plant kan hergroeien.
  • Gebruik scherpe snoeischaren of een steekschaar om Hypericum te snoeien.
  • Snoei dode en verdorde stukken voorzichtig en verwijder ze.
  • Laat bij het snoeien de bovenste bloemen staan.
  • Snoeien gebeurt het beste met korte, secundaire takken.
  • Composteer of verwijder de gesnoeide delen na het diggen.

Conclusie

Heb je Hypericum in je tuin en wil je ervoor zorgen dat je planten gezond blijven? Dan is het belangrijk om de planten regelmatig te snoeien. Hypericum moet in het vroege voorjaar, meestal maart of april, gesnoeid worden. Als je deze tips volgt, kun je ervoor zorgen dat je tuin er zo mooi mogelijk uitziet. Met het goede gereedschap en door te snoeien, kun je ervoor zorgen dat de Hypericumplanten gezond blijven, buiten schade door insecten en schimmels en langer genieten van al het moois dat je tuin te bieden heeft.

Plaats een reactie