Ilex crenata snoeien

Wat is Ilex crenata?

Ilex crenata is een populair tuinplantje dat wordt gebruikt als heester, struik of haagplant. Het wordt vaak aangeduid als Japanse ilex of Japanse hulst. Het is een lage, breeduit groeiende struik met gebladerte dat eruit ziet als smalle stekelige bladeren met een donkere groene kleur. De struik bloeit in het vroege voorjaar met kleine, witte bloempjes die worden overwoekerd door kleine donkergrijze of zwarte besjes van 1 centimeter. Deze besjes blijven vrijwel het hele jaar aan de struik hangen, maar vallen niet af als ze niet plukken.

Waarom is het belangrijk om Ilex crenata te snoeien?

Ilex crenata heeft regelmatig snoei nodig om de planten gezond en aantrekkelijk te houden. Als de planten te hoog worden, raakt het centraal gelegen deel van de plant gedeeltelijk in de schaduw met als gevolg dat het centrale gedeelte minder mooi blijft, omdat er weinig licht binnenkomt. Door regelmatig te snoeien, blijft de plant compact en wordt de vorm van de plant bewaard. Bovendien worden, als de planten gesnoeid worden, de bloemen in het vroege voorzomer beter zichtbaar en wordt de struik stevig gehouden. Een goede manier om de planten minimaal 3 jaar goed te houden is door regelmatig te snoeien. Als dit niet wordt gedaan, zal de struik veel sneller uitgroeien en treedt onregelmatigheid op met als gevolg dat het minder aantrekkelijk wordt.

Wanneer moet ik Ilex crenata snoeien?

Het is het beste om Ilex crenata in het late voorjaar te snoeien, tussen april en mei. U kunt de planten snoeien als de nieuwe groei verschijnt of als het blad geel wordt. Controleer tijdens het snoeien of er nieuwe groene twijgen aan de struik groeien. Als er groene twijgen zijn, kunt u ze wegknippen, maar u moet weten wanneer u moet stoppen. Als de plant al te veel is gesnoeid, kan de plant uitdrogen en teruggesteld worden in haar groei. Vergeet dus niet om de planten alleen te snoeien als het echt nodig is.

Hoe Ilex crenata te snoeien?

Het is belangrijk om de gereedschappen goed te gebruiken bij het snoeien van Ilex crenata. Voor het snoeien heeft u een goed scherp snoeimes en een stevige schaar nodig. Aan de basis van de planten worden kruin sneden uitgevoerd en hierbij wordt het bovenste deel van de struik verwijderd. Dit moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat de volgende lagedeelte van de struik meer licht krijgt en de plant sterker wordt. Voor het verbeteren van de vorm van de struik, kan men kleine aanpassingen maken aan de bovenkant. De bovenkant van de struik moet begrensd worden om te voorkomen dat de struik te zwaar wordt. Vergeet ook niet regelmatig de dorre, stervende of de kwetsbare takken te verwijderen om de plant gezond te houden. Als dit systematisch wordt gedaan, heeft de plant geen andere snoei nodig.

Tips voor het snoeien van Ilex crenata

-De gereedschappen moeten vooraf goed worden schoongemaakt om de kans op het overbrengen van plantenziekten te verminderen.
-K begin altijd met het verwijderen van de dode, zieke of kwetsbare takken.
-Houd rekening met de hoeken van de takken wanneer u snoeit.
-Verwijder het bovenste deel van de struik om het centrale gedeelte meer licht te geven.
-Gebruik een schaar om de trossen te verwijderen die u niet wilt verwijderen.
-Knipt de takken net boven de bladeren.
-Als u kleine aanpassingen aan de bovenkant van de struik wilt maken, knip dan net boven een internode.
-Houd bij het snoeien rekening met de vorm en de balans van de struik.
-Knip takken zorgvuldig en laat nooit te veel takken over.
-Begin als de vorst voorbij is en eindig voordat het blad begint te veranderen.

Conclusie

Ilex crenata is een mooie en gemakkelijk te verzorgen haagplant die een goede opsluiting biedt. Het regelmatig snoeien van de planten is een belangrijk onderdeel van de verzorging om de planten mooi en gezond te houden. Het beste is om de Ilex crenata in het late voorjaar te snoeien, tussen april en mei. Gebruik hiervoor een goed scherp snoeimes en een stevige schaar. Denk bij het snoeien aan de balans en de vorm van de struik, knip voorzichtig net boven de bladeren en verwijder het bovenste deel van de struik om het centrale gedeelte meer licht te geven.

Plaats een reactie