Ilex: hoe correct Ilex te snoeien?

Snoeien is belangrijk als het gaat om het onderhouden van Ilex. Ilex is een bloeiend bladverliezend struikgewas en is verdeeld in twee variëteiten: Hollands Ilex en Engels Ilex. Bij het onderhouden van Ilex is snoeien essentieel om een goede afscheiding te hebben, als ook om stevig en gezond te houden. In dit artikel zullen we het belangrijkste bespreken om Ilex goed te snoeien.

Welke variëteit Ilex heb ik?

Voordat je aan het snoeien begint, moet u bepalen welke soort Ilex u heeft. De twee hoofdvariëteiten die het meest voorkomen zijn Hollands Ilex en Engels Ilex.

De Hollands Ilex heeft een solide struikachtig gewas met een maximaal gewicht van 2m, waarbij de kleinbloemige variëteiten met grote, ronde bloemen topt. De meer gemiddelde Hollands Ilex heeft een bladachtige structuur en vormt strakke lagen.

GARDENA THS 500/48 Telescopische Heggenschaar (gemotoriseerd) - 48 cm Meslengte - 25 mm Tandmes opening
Coolblue.nl
Met de Gardena THS 500/48 heggenschaar kunt u hoge heggen eenvoudig en veilig snoeien vanaf de grond.Waar is de heggenschaar voor geschikt?Met de elektrische telescopische heggenschaar THS 500/48 kunt u zonder ladder probleemloos hoge heggen snoeien. Deze haagschaar van Gardena beschikt over een telescopische steel en is daarmee ideaal voor het snoeien van hoge hagen vanuit een veilige staande positie op de grond. Dankzij de telescopische steel kan deze haagschaar worden verlengd tot 3 meter werkbereik. Een kantelbare kop maakt het snoeien van hoge heggentoppen en bodembedekkers mogelijk. Dankzij de ergonomisch gevormde handgreep ligt de haagschaar prettig en veilig in de hand in elke snoeisituatie. Dit garandeert moeiteloos en prettig werken. Door de nieuwe mes-geometrie en lasergesneden precisiemessen wordt het snoeimateriaal vastgezet waardoor je efficiënt en snel kan snoeien. Gesnoeid materiaal slipt minder vaak en ook de resten worden gemakkelijker weggesnoeid. Dankzij de grote mesopening zijn ook dikkere takken in hagen geen enkel probleem. Deze elektrische haagschaar is voorzien van een hoogwaardige, krachtige motor voor krachtig en continu snoeien in één haal, zonder lastige blokkeringen en onderbrekingen. Uw veiligheid is belangrijk voor Gardena. De mesbescherming op het uiteinde van het mes beschermt de gebruiker tegen terugslag als er dicht bij de grond wordt gesnoeid en beschermt het mes tegen schade. Een kabelontlasting voorkomt dat het verlengsnoer per ongeluk kan loskomen.Belangrijkste specificaties: Telescopische steel waarmee de heggenschaar kan worden verlengd tot 3 m werkbereik De kantelbare kop maakt het snoeien van hoge heggentoppen en bodembedekkers mogelijk Voorzien van een hoogwaardige motor voor krachtig en continu snoeien in één haal Gewicht: 4.1 kg Garantie:Er zit twee jaar garantie op de (elektrische) Gardena heggenscharen....
€ 168.13

De Engels Ilex, ook wel leylandii genoemd, is een grotere, uitgestrekte plant. Deze variëteit heeft takken die in het algemeen horizontaal groeien en uitkruipen in brede lagen. De Engels Ilex is een vrij stekelige struik en lijkt op een conifeer.

Wanneer is de beste tijd om Ilex te snoeien?

Het is het beste om Ilex te snoeien wanneer de plant zo goed mogelijk actief is, wat doorsnee in het vroege voorjaar is. In de lente zullen de nieuwe scheuten beginnen te ontwikkelen en de knoppen openen.

Houd er rekening mee dat als je Ilex speciaal vorm hebt gegeven, je altijd moet snoeien nadat de nieuwe takken zijn gegroeid, meestal in februari of maart. Als je deze in de winter of herfst snoeit, dan kun je het risico lopen dat je deze niet meer terugkrijgt in de lente.

Hoe snoei je Ilex?

Voordat je begint met snoeien moet je de juiste uitrusting en gereedschappen hebben voor het te snoeien van Ilex. In feite heb je alleen snoeischaar en snoeizeis nodig.

Het snoeien van Ilex moet zacht en zorgvuldig gebeuren. Snoei altijd voorzichtig en vermijd het afknippen van takken.

Begin met het meest zichtbare deel van de Ilex en knip de stam terug met een schaar. Wanneer je de stam gesnoeid hebt, kun je alleen de toppen van de takken snoeien in de vorm die je wilt. Dit moet uiterst voorzichtig worden gedaan om nieuwe genadeloze takken niet te schaden.

Krijg nooit meer dan eenderde van een bepaalde struik in een jaar, anders kan de Ilex aanvallen en kan het voorgoed beschadigd raken. Als je de confederatie snoeit zorg er dan voor dat je de bovenste laag van de tak snoeit om de groei te beperken.

Als je Ilex gaat snoeien, stel dan een bepaald patroon voor ooghoogte voor. Snoei de bovenste en onderste takken met een 45 graden micrografiek, zodat alleen deze twee punten overblijven.

Eindoverwegingen

Ilex is een prachtig struikgewas dat veel sierwaarde aan een tuin toevoegt. Als je je Ilex goed onderhoud en regelmatig snoeit, dan blijft deze op zijn mooist.

Snoeien van Ilex moet goed gebeuren om de optimale structuur te behouden. Zorg ervoor dat je begaat welke variëteit je hebt en om welke tijd van het jaar je het snoeien uitvoert. Er zijn ook speciale gereedschappen zoals een schaar en een zeis die je kunt gebruiken bij het snoeien van Ilex.

Begrijp dat als je te veel of op de verkeerde plekken Ilex snoeit, je de structuur en de esthetiek ervan aantast. Ilex kan aangevallen worden en permanent beschadigd raken als je niet voldoende kennis hebt van hoe je het moet snoeien. Denk er dus goed over na voordat je begint met het snoeien van de Ilex.

Plaats een reactie