Ilex snoeien

Inleiding: wat is Ilex?

Ilex is een geslacht van struiken en kleine bomen dat behoort tot de Ilicaceae-familie. De soort komt vooral voor in Europese landen, warmere gebieden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ilex is een opvallend geslacht, dankzij de geliefde, midden- en donkergroene bladeren die de de hele zomer blijven staan. Ook de vruchten die er ook aan kunnen zitten zijn zeer interessant, maar dat is voor een ander artikel.

Voor mooie, volle en gezonde Ilex-struiken, heeft regelmatig snoeien de voorkeur. Snoeien van Ilex-struiken, is belangrijk om verscheidene redenen. Het beperkt de wildgroei en reguleert de groei. Ook is het nodig om de struiken in goede conditie en vorm te houden. Zo vermindert het ook het risico op ziekte. Het snoeien van Ilex-struiken wordt aanbevolen in de late winter, het vroege voorjaar of in de late zomer.

Hoe kan je Ilex het beste snoeien?

De beste tijd om Ilex-struiken te snoeien is tussen de late winter en het vroege voorjaar. In deze periode staan de meest planten in winterrust, dus het herstel van de schade die door het snoeien wordt veroorzaakt is dan het minst. Als je in het najaar snoeit is de kans op vorstschade grotere en kan de plant gaan rotten of afsterven. Of als je in de zomer snoeit gaan de bladeren uitdrogen en drogen ze af, wat ook slecht is voor de plant.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

De beste methode om Ilex te snoeien is door te beginnen met het verwijderen van de oude en verdorde takken. Snoei de takken tot bij de basis. Dan kom je bij de jonge takken en hier kun je zorgvuldig knippen om de gewenste vorm aan te brengen. De plant mag enigszins kleiner worden gemaakt door het snoeien, maar knip geen meer dan een derde van de totale takomvang weg. Als je meer snoeit dan dit, kan de plant schade oplopen en mogelijk afsterven.

Welke gereedschappen dien je te gebruiken?

Voor het snoeien van Ilex-struiken is het belangrijk dat je goed uitgerust bent met de juiste gereedschappen. Een paar scherpe gartenschaar en een kleine hakmes is de standaarduitrusting die je nodig hebt. Het hebben van de juiste gereedschappen maakt het snoeien van je Ilex-struiken net iets gemakkelijker. De scharen zijn handig voor het verwijderen van takken met een diameter van minder dan een halve centimeter, terwijl je het hakmes nodig hebt voor bredere takken. Voor takken die dikker zijn dan een halve centimeter, adviseren we het gebruik van een elektrische snoeischaar.

Conclusie

Ilex-struiken profiteer gaan van een regelmatig snoeien. In het algemeen is het het beste om Ilex-struiken tussen de late winter en het vroege voorjaar te snoeien. Voor het snoeien heb je de juiste gereedschappen nodig, zoals scherpe gartenschaar, een klein hakmes en bij dikkere takken een elektrische snoeischaar. Als je deze richtlijnen als leidraad neemt, krijg je prachtige en gezonde Ilex-struiken.

Plaats een reactie