Japanse esdoorn snoeien

De Japanse esdoorn is een populaire sierplant die in veel tuinen te vinden is. Het is een mooie en opmerkelijke boom die voor veel tuinliefhebbers een onmisbaar onderdeel van de tuin vormt. Helaas eist de sierlijke plant ook regelmatige verzorging. Eén van de meest belangrijke onderdelen hiervan is het snoeien van de Japanse esdoorn. Hieronder wordt uitgelegd hoe je een Japanse esdoorn het beste kunt snoeien, wanneer je dit het beste kunt doen, hoe je dit aanpakt en welke gereedschappen je hiervoor nodig hebt.

Wat is de beste manier om te snoeien?

Om de Japanse esdoorn in een gezonde conditie te houden, is het belangrijk dat je regelmatig snoeit. Omdat de meeste Japanse essen snel groeien, is dit cruciaal. Je moet blijven snoeien, om ervoor te zorgen dat de boom zich ontwikkelt in de vorm en het type dat je wilt. Wanneer je begint met het snoeien van de boom, is het belangrijk dat je je concentreert op een goede basislijnwerk. Je moet ervoor zorgen dat je de boomschors gelijkmatig verdeeld om ervoor te zorgen dat het in een mooie vorm groeit. Daarnaast moet je ook voorzichtig zijn bij het weghalen van beschadigde en dode takken. Omdat de eerste stap zo belangrijk is, is het verstandig om hier deskundige hulp bij te zoeken.

Wanneer moet je de Japanse esdoorn snoeien?

Het beste moment om een Japanse esdoorn te snoeien is meestal aan het eind van de lente of begonnen van de zomer. Hier is de groei van het seizoen al volop bezig, maar het moment is dicht genoeg bij het vorige seizoen om je gemakkelijk te oriënteren op wat je wilt snoeien. Je moet ook rekening houden met de weersomstandigheden. Als de bomen extreem veel regen of wind hebben gehad, moet je het snoeien uitstellen tot de condities weer aangepast zijn.

Hoe pak je het snoeien aan?

Het is belangrijk dat je bij het snoeien van je Japanse esdoorn systematisch te werk gaat. Je moet er eerst voor zorgen dat je in alle richtingen om de boom kruipt om de schors te analyseren. Let daarbij vooral op plekken waar water stilstaat en check ook of er schimmels of andere infecties aanwezig zijn. Als je al deze dingen hebt gecontroleerd, kun je beginnen met het verwijderen van alle dood en beschadigd hout. Ook is het belangrijk om alle zijscheuten te snoeien om de vorm van de boom te behouden.

Als je weet wat je wilt verwijderen, kun je je te richten op het bepalen van de plaatsen waar je het snoeiwerk wilt doen. Let hierbij vooral op de dikte en de plaatsen waar de takken samenkomen. Verzwaarde takken kun je het beste iets hoger en verder vandaan van de stam verwijderen, waar de takken bij elkaar komen, ook al is er geen schade. Hierdoor kun je er op rekenen dat er geen nieuwe groei gaat plaatsvinden in de verkeerde richting.

Voor het snoeien hoef je geen dure gereedschappen te kopen. Alles wat je nodig hebt is een goede goed geslepen beitel, een haakschaar en snoeischaar. Middelgrote beitels van 10-20 cm zijn meestal de beste keuze. De beitels zouden sterk zijn en gehalte carbid moeten hebben. Deze beitels zijn bestand tegen zwaar snoeiwerk zonder te breken. Ook kun je tuintershandschoenen en een veiligheidsbril gebruiken om blessures te voorkomen.

Samenvatting

Het regelmatig snoeien van je Japanse esdoorn is belangrijk om ervoor te zorgen dat de boom gezond blijft. Het beste moment om de Japanse esdoorn te snoeien is meestal het einde van de lente of het begin van de zomer. Het is belangrijk dat je systematisch te werk gaat bij het snoeien van de esdoorn. Je moet eerst de schors analyseren en vervolgens kun je beginnen met het verwijderen van dood en beschadigd hout. Ook is het belangrijk om alle zijscheuten te snoeien, om de vorm van de boom te behouden. Om de esdoorn te snoeien heb je een beitel, snoeischaar en haakschaar nodig. Tuintershandschoenen en een veiligheidsbril kunnen ook van pas komen.

Plaats een reactie