Japanse hulst snoeien

Japanse hulst, ook wel bekend als Ilex Crenata, is een populair soort struik die veel wordt gebruikt ter decoratie van tuinen. Deze struik staat bekend om zijn malle bladeren en dichte groei. De keerzijde hiervan is dat het veel snoei- en onderhoudswerk vergt. Vanwege de enorme groei kan Japanse hulst regelmatig geüniformeerd worden gesnoeid, zodat deze er altijd netjes uit zal zien. In dit artikel gaan we uitgebreid in op de techniek van het snoeien van Japanse hulst.

Wanneer te snoeien?

Het ideale tijdstip voor het snoeien van Japanse hulst is net na de bloeitijd, in de maanden mei/juni. Omdat deze struik zo in bloei staat bij weinig licht staat dit definitief vast. De maanden april, juli, augustus en september zijn minder ideaal; feitelijk is het niet nodig om de plant het hele jaar door te snoeien.

Hoe te snoeien?

Snoeien met de juiste technieken is belangrijk als je de Japanse hulst zo compact mogelijk wilt houden. Begin met het langs wegsnijden van lange takken en vertakkingen. Wees realistisch bij het bepalen hoe dichtbij je wilt gaan, het uiteindelijke doel is een symmetrische kroonvorm. Je kunt hierbij ook alvast punten aanleggen waar je later een perfecte afwerking bij kunt maken. Wanneer de takken te dichtbij elkaar komen, kun je beter beginnen met het verwijderen van hele takken in plaats van alleen bladeren.

Gereedschappen

Het snoeien van Japanse hulst vereist het juiste gereedschap; het is essentieel om de juiste snoeischaar te gebruiken om de struik onder controle te houden. Je moet ook armen hebben die lang genoeg zijn om over de hele brede kroon heen te reiken. Gebruik een bypass snoeischaar om een natuurlijke vorm te creëren en luchtige bloemenbollen te vormen aan de buitenkant van de kroon. Een gebogen snoeischaar zal de groei van de bloemenbollen stimuleren. Gebruik daarnaast een takkenschaar en een bosmaaier om alle lange takken te verwijderen die te veel naar buiten groeien en tegen de rangtekenen stoten.

Afsluiting

Het onderhouden en snoeien van een Japanse hulst is een must om ervoor te zorgen dat de struik gezond en prachtig blijft. Door regelmatig te snoeien, krijgt je struik een symmetrisch uiterlijk. Snoei de Japanse hulst het beste net na de bloei, in mei/juni, en gebruik de juiste gereedschappen om goede resultaten te behalen. Als je deze technieken toepast, zal je een schone, goed verzorgde struik hebben.

Plaats een reactie