Japanse roos: hoe te snoeien en wat te gebruiken?

Japanse rozen zijn een prachtige aanwinst voor je tuin. Deze struiksoorten kunnen een harde winter overleven en ook in de zomer bloeien en schitteren. Maar zoals elke andere plant moeten ook Japanse rozen regelmatig gesnoeid worden. De dampende bloemen maken namelijk ruimte voor nieuwe scheuten. Door het lente- en zomersnoei blijft de struik gezond en staat deze volop in bloei. Maar hoe snoei je bijvoorbeeld de Japanse roos het beste? In dit artikel vertellen we je hier meer over!

Wanneer is het beste snoeiseizoen?

Voor het snoeien van een Japanse roos geldt dat je beter de lente- of de herfstmaanden kunt kiezen. In de lente kun je de hardnekkige takken uitsnoeien. Deze groeien namelijk veel harder dan de andere, dus is het noodzakelijk om deze tijdig in te korten. Later in het seizoen kun je dan weer de nieuwe scheuten uitsnoeien. Op deze manier krijg je een volle, groene struik die vol dampende bloemen staat.

Zorg ervoor dat je de Japanse roos voor of na de bloei snoeit. Als de bloemen te lang blijven hangen kan de roos schade oplopen. Wacht dus liever geen maanden met het uitknippen van die oude bloemen.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 106.33

Hoe pak je het snoeien aan?

Als je de Japanse roos gaat snoeien is het belangrijk om hierin schoon te werken. Begin altijd met de verzwakte, schadelijke of dode takken. Deze knip je helemaal terug tot op de nieuwe schoot. Vervolgens kun je aan de slag met de te lange takken. Pas hierbij op dat je de takken niet te kort knipt. Als je hier toch de verkeerde maat aanhoudt kunnen er broze draadjes blijven staan. Op deze manier kunnen er gemakkelijk schimmels of bacteriën binnendringen.

Ook is het belangrijk dat je het open kwetsbare hout toont. Hou dus rekening met de groei van de Japanse roos. Snoei bijvoorbeeld alleen de scheuten die meer in de breedte groeien. Vermijd altijd lange boven- of zijtakken. Verder is het goed om de takken voorzichtig in te knippen vanaf de binnenkant van de struik. Op deze manier snoei je het open hout als het ware uit. Dit zorgt voor een natuurlijkere vorm van je Japanse roos.

Welk gereedschap moet je hiervoor gebruiken?

Voordat je aan de slag kunt gaan met het snoeien is het belangrijk dat je goede gereedschappen hebt. Hiervoor heb je naaldschaar, een verstekzaag, een snoeischaar en ook een snippertje nodig.

De naaldschaar is het meest geschikt voor de dood of gebroken takken. Hiermee kun je makkelijk de kleinere takken uitsnoeien.

Met de verstekzaag kun je de middelgrote takken verwijderen. Dit is een vrij gemakkelijk handgereedschap waarmee je de takken van ongeveer 4 centimeter in doorsnee kunt verwijderen.

De snoeischaar wordt voornamelijk gebruikt voor het kleine dunne hout. Hiermee kun je kleine stukjes hout en oude bloemen verwijderen.

Tot slot kun je ook een snippertje gebruiken om de grote takken weg te knippen. Hiervoor heb je vooral een hardere schaar nodig. Door deze snipper te gebruiken voorkom je dat de Japanse roos schade oploopt.

Kortom, voordat je aan de slag gaat met het snoeien van een Japanse roos zijn het, zoals je in dit artikel kunt lezen, belangrijk dat je op een aantal zaken let. Kies goed je moment uit, weet wat je nodig hebt en snoei de struik op de juiste manier. Zo kun je de Japanse roos de mooiste bloei geven!

Plaats een reactie