Japanse roos: hoe te snoeien en wat te gebruiken?

Japanse rozen zijn een prachtige aanwinst voor je tuin. Deze struiksoorten kunnen een harde winter overleven en ook in de zomer bloeien en schitteren. Maar zoals elke andere plant moeten ook Japanse rozen regelmatig gesnoeid worden. De dampende bloemen maken namelijk ruimte voor nieuwe scheuten. Door het lente- en zomersnoei blijft de struik gezond en staat deze volop in bloei. Maar hoe snoei je bijvoorbeeld de Japanse roos het beste? In dit artikel vertellen we je hier meer over!

Wanneer is het beste snoeiseizoen?

Voor het snoeien van een Japanse roos geldt dat je beter de lente- of de herfstmaanden kunt kiezen. In de lente kun je de hardnekkige takken uitsnoeien. Deze groeien namelijk veel harder dan de andere, dus is het noodzakelijk om deze tijdig in te korten. Later in het seizoen kun je dan weer de nieuwe scheuten uitsnoeien. Op deze manier krijg je een volle, groene struik die vol dampende bloemen staat.

Zorg ervoor dat je de Japanse roos voor of na de bloei snoeit. Als de bloemen te lang blijven hangen kan de roos schade oplopen. Wacht dus liever geen maanden met het uitknippen van die oude bloemen.

Hoe pak je het snoeien aan?

Als je de Japanse roos gaat snoeien is het belangrijk om hierin schoon te werken. Begin altijd met de verzwakte, schadelijke of dode takken. Deze knip je helemaal terug tot op de nieuwe schoot. Vervolgens kun je aan de slag met de te lange takken. Pas hierbij op dat je de takken niet te kort knipt. Als je hier toch de verkeerde maat aanhoudt kunnen er broze draadjes blijven staan. Op deze manier kunnen er gemakkelijk schimmels of bacteriën binnendringen.

Ook is het belangrijk dat je het open kwetsbare hout toont. Hou dus rekening met de groei van de Japanse roos. Snoei bijvoorbeeld alleen de scheuten die meer in de breedte groeien. Vermijd altijd lange boven- of zijtakken. Verder is het goed om de takken voorzichtig in te knippen vanaf de binnenkant van de struik. Op deze manier snoei je het open hout als het ware uit. Dit zorgt voor een natuurlijkere vorm van je Japanse roos.

Welk gereedschap moet je hiervoor gebruiken?

Voordat je aan de slag kunt gaan met het snoeien is het belangrijk dat je goede gereedschappen hebt. Hiervoor heb je naaldschaar, een verstekzaag, een snoeischaar en ook een snippertje nodig.

De naaldschaar is het meest geschikt voor de dood of gebroken takken. Hiermee kun je makkelijk de kleinere takken uitsnoeien.

Met de verstekzaag kun je de middelgrote takken verwijderen. Dit is een vrij gemakkelijk handgereedschap waarmee je de takken van ongeveer 4 centimeter in doorsnee kunt verwijderen.

De snoeischaar wordt voornamelijk gebruikt voor het kleine dunne hout. Hiermee kun je kleine stukjes hout en oude bloemen verwijderen.

Tot slot kun je ook een snippertje gebruiken om de grote takken weg te knippen. Hiervoor heb je vooral een hardere schaar nodig. Door deze snipper te gebruiken voorkom je dat de Japanse roos schade oploopt.

Kortom, voordat je aan de slag gaat met het snoeien van een Japanse roos zijn het, zoals je in dit artikel kunt lezen, belangrijk dat je op een aantal zaken let. Kies goed je moment uit, weet wat je nodig hebt en snoei de struik op de juiste manier. Zo kun je de Japanse roos de mooiste bloei geven!

Plaats een reactie