Japanse wijnbes snoeien

De Japanse wijnbes staat ook wel bekend als de Vitis vinifera subsp. Coignetiae. De Japanse wijnbes is een winterharde klimplant met bijzonder decoratieve rode bessen. De plant wordt vooral in de tuin geplant omdat de volledig winterharde variëteiten de tuin een kleurrijke toevoeging geven. De Japanse wijnbes krijgt blad dat begint als goudgeel, maar gaat later over in een donkere, groene kleur als het volwassen is. De bladeren hebben een typisch handvormig uiterlijk. De takken van de Japanse wijnbes worden na verloop van tijd geel-bruin van kleur.

De Japanse wijnbes komt oorspronkelijk uit Japan, maar is ook te vinden in andere landen, waaronder de Verenigde Staten. De wijnbes heeft een lange levensduur met een leeftijd van 25-30 jaar. De plant wordt meestal opgekweekt als een heester, maar kan ook worden geprobeerd als een klimplant.

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de zorg en het onderhoud van Japanse wijnbes. Met behulp van een goede bemesting en een regelmatige en verstandige snoeibeurt bereikt de Japanse wijnbes een betere gezondheid. Snoeien is niet alleen belangrijk om de plant mooi te houden, maar het kan ook de productie en de levensduur van de bessen bevorderen.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Hoe je Japanse wijnbes het beste kunt snoeien?

Het snoeien van Japanse wijnbes kan in elk jaargetijde plaatsvinden. Wanneer je de Japanse wijnbes in het vroege voorjaar snoeit, staat dit bekend als ‘voorjaarssnoei’. Tijdens de voorjaarssnoei zal de plant worden gesnoeid om de groei ervan te stimuleren en om het uiterlijk van de plant te verbeteren. Snoeien in de lente is het beste omdat de lenteplanten vatbaar zijn voor infecties veroorzaakt door overmatig snoeien.

In de loop van het seizoen moeten sommige takken worden verwijderd om ruimte te creëren voor nieuwe scheuten en takken en om de plant vorm te geven. Ook is het belangrijk om de dunne, kleine twijgen en de dode takken in de herfst te verwijderen. Het verwijderen van deze dunne twijgen en dode takken zorgt ervoor dat de plant gezonder en steviger wordt.

In welke periode van het jaar?

De beste tijd om de Japanse wijnbes te snoeien is in het voorjaar, meestal tussen maart en mei. Dit is de beste tijd omdat de plant de gevormde takken het meest dan kan verdragen. In de lente worden de wintertakken verwijderd om ruimte te maken voor jonge scheuten of takken en het uiterlijk van de plant te verbeteren.

In de zomer kunnen er ook takken worden weggeknipt als deze de lichtinval blokkeren of struiken die ongewenste uitlopers geven. In de herfst worden ongewenste twijgen en dode takken verwijderd om de plant gezond en stevig te houden. Ook helpt het bij het voorkomen van opstuwing en een slechte bloemvorming.

Hoe je het aanpakt

Als je de Japanse wijnbes gaat snoeien, moet je er eerst voor zorgen dat je alle gereedschappen klaar hebt. Kies bijvoorbeeld een goed scherp snoeimes.

Begin met het verwijderen van de dode, zieke of beschadigde takken. Verwijder ook ongewenste twijgen die de lichtinval blokkeren. Snoei vervolgens de plant in de gewenste vorm. Als je de buitenste takken weghakt, zorg er dan voor dat je ze afknipt zodat ze afstoten. Verwijder vervolgens alle takken die te dicht bij elkaar staan en die op elkaar liggen.

Als je klaar bent met het snoeien, is de laatste stap het behandelen van de struik met wat boomschorsmulch. Dit helpt het bodemvocht vast te houden en voorkomt het onkruid tussen de bladeren en bloeiende bloemen.

Met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert

Een goede snoeischaar is het belangrijkste gereedschap dat je nodig hebt. Kies een die geribbeld is zoals de Bypassschaar. Deze wordt gebruikt voor tuiniers omdat hij een reinere snijlijn biedt. Voor het verwijderen van zware takken, is een zaagschaar aangeraden. Als je bij je tuinaankopen budget beperkingen hebt, zoek dan naar een solide kwaliteit snoeimes. Een bye-pass snoeimes is een goede keuze deze is beter dan de oppervlakkig geslepen producten.

Om stevige en glad afgewerkte snijvlakken te garanderen, is het belangrijk expertise op het gebied van snoeien te hebben. Als je de Japanse wijnbes goed gaat snoeien, krijg je een gezondere plant met een beter uiterlijk.

Conclusie

Snoeien van Japanse wijnbes is erg belangrijk. Met regelmatig snoeien maak je de plant gezonder en verleng je haar levensduur. Het snoeien van de Japanse wijnbes gebeurt meestal in het voorjaar, maar kan ook tijdens andere periodes in het jaar plaatsvinden. Voor het snoeien heb je een goede scherp snoeimes nodig, zoals een Bypass-schaar. Als je de Japanse wijnbes goed gaat snoeien, zal je zien dat je een gezonde en stevige plant krijgt met een betere productie en levensduur van de bessen.

Plaats een reactie