Kersenboom snoeien

Een kersenboom (Prunus avium) is een vruchtboom die behoort tot de fijnbladige bloeiende haag- of boomsoorten. Kersenbomen staan bekend om hun lange levensduur en mooie bladeren die vaak sierlijk gevormd zijn. De bomen kunnen decennialang meegaan en zachte, zoetige kersen produceren. Helaas zijn vruchten niet het enige dat de bomen produceren. Kersenbomen hebben ook een zeer specifieke snoeivereiste. Als uw kersenboom in uitstekende conditie wilt houden, dan is het belangrijk dat u de tijd en moeite neemt om regelmatig correct te snoeien.

Wanneer en waarom een kersenboom snoeien?

Een kersenboom heeft een jaarlijks snoeibehoeft. Dit moet gedaan worden in het vroege voorjaar, meestal in maart of april, maar als de temperaturen al hoger stijgen, dan is dat misschien duidelijk eerder in het jaar. De beste manier om te weten of je je kersenboom moet snoeien is door te kijken naar de gezondheid van de boom. Als hij er levenloos of trager uitziet, heeft hij meer snoei nodig. U kunt ook insecten of schimmels op de stam of twijgen zien en deze moeten worden verwijderd.

Vaak zal de kersenboom te dicht en dik worden, waardoor het licht moeilijk binnenkomt. Een dikke kersenboom verhindert dat vruchten correct kunnen worden gevormd. Dit leidt tot vervormde kersen, maar de kwaliteit is dan vaak lager. Als het licht gemakkelijk binnenkomt, levert dit betere vruchten op, omdat de bladeren worden gestimuleerd om chlorofyl te produceren. Snoeien staat daarom gelijk aan het verbeteren van uw boom en gezonder vruchten te krijgen.

Hoe een kersenboom snoeien?

De beste manier om te beginnen met snoeien is door de verdikte of dode takken te verwijderen. U moet ook ervoor zorgen dat u alle pluis uit de boom verwijdert. Dit maakt het gemakkelijker om fouten te maken en ervoor te zorgen dat de takken gecontroleerd worden voor elke groei. Verwijder en knip alle dode takken en laat 5-10 centimeter vanaf de kruin staan.

Vervolgens moet u de kersenboom vormen. Voor de meeste kersenbomen wordt aanbevolen om ze een kruisvorm (X-vormige vorm) te geven. Of als uw kersenboom meer een bijzondere vorm heeft, zoals een stam die naar boven gaat, dan is het uiteindelijke doel om meer takken te hebben die laag bij de grond komen en boven in de struik. Laat hiervoor ca. 5-7 centimeter stok zitten.

Bij het vormsnoeien is het belangrijk dat de stam van de kersenboom stevig en symmetrisch is, zodat de boom geen wind meer kan vangen. In het algemeen is het verstandig om de schil te verwijderen, maar niet al te veel. Ook is het belangrijk om alle takken recht te knippen, zodat de felle zon niet rechtstreeks op de stam kan schijnen. Tenslotte moet u de basis van de kersenboom trimmen, zodat er geen water opspatten of schimmelafzettingen kunnen ontstaan.

Gereedschappen

Bij het snoeien van uw kersenboom heeft u een aantal gereedschappen nodig. Als eerste heeft u een paar stevige, schone snoeischaar nodig. Deze moeten scherp zijn, zodat de takken makkelijk kunnen worden gesnoeid. U moet ook een tuinschaar, een klauw, een tuinmes, een stok en tuinhandschoenen hebben. Als u een heggenschaar gebruikt, zorg er dan voor dat deze voldoende scherp is, zodat het mos en onkruid gemakkelijk kan worden verwijderd.

U kunt ook speciallist gereedschappen zoals een stamkniptang kopen, waarmee u een heel scherpe snede kunt maken. Deze kunnen een grote hulp bij het snoeien zijn, omdat er heel precieze snoeitechinnen kunnen worden gedaan. Zorg ervoor dat u bij het kopen van gereedschappen goed kijkt naar de specificaties en de kwaliteit ervan.

Conclusie

Heel simpel gezegd, een kersenboom moet jaarlijks worden gesnoeid, zodat de vorm en de gezondheid van de boom in uitstekende staat blijven. Zorg dat u de beste gereedschappen heeft en dat deze scherp zijn. Snoei ook alle takken die leiden tot een onregelmatige vorm en, zoals hierboven vermeld, knip alle dode takken direct. Snoeien is een complex proces en vereist geduld en technische vaardigheden. Met de juiste kennis en het juiste gereedschap, kunt u een kersenboom gemakkelijk op de juiste manier snoeien.

Plaats een reactie