Kersenboom Snoeien

Het snoeien van kersenbomen is een belangrijk onderdeel van de verzorging ervan. Door de bomen regelmatig en precies te snoeien, blijven ze gezond en produceren ze meer fruit. In dit artikel bespreken we de juiste methode voor het snoeien van kersenbomen.

Waarom snoeien?

Kersenbomen produceren vruchten aan de twijgen die zich aan de buitenkant van de kroon bevinden. Zo krijgen veel bladeren en vruchten de meeste licht dat ze nodig hebben. Als je geen goed snoeiwerk uitvoert, gaat de fruitproductie terug. Daarom is het van essentieel belang dat je regelmatig je kersenboom snoeit, meestal eenmaal per jaar.

Wanneer snoeien?

Het is het beste om kersenbomen te snoeien in de late winter of in het vroege voorjaar, als de bomen nog slapen. Op deze manier zal de boom na het snoeien meer energie hebben om sterker te groeien. Je kan ook kleine bijsnoeiingen uitvoeren in de zomer, als de bomen al bloeien, als je kale stammen of droge takken opmerkt.

Hoe snoeien?

Het snoeien van kersenbomen is een klus die veel tijd en moeite kost. Begin door alle droge en kreupele takken te verwijderen. Deze maken het mogelijk voor schimmel de boom binnen te dringen. Gebruik daarna een schaar of een heggenschaar om takken die loodrecht groeien te verwijderen. Deze takken verhogen het risico van schimmelziekten en produceren meestal weinig fruit. Om het uiterlijk van de kers te verbeteren kun je kleinere takken wegsnoeien, terwijl je het melksap van de stammen betaalt nadat je de tak hebt verwijderd. Uiteindelijk kun je de grote takken afsnoeien. Je moet de boompieper verwijderen die eromheen groeit.

Welk gereedschap gebruik ik?

Verschillend gereedschap is meestal vereist om kersenbomen te snoeien. Je hebt een heggenschaar nodig om loodrecht groeiende takken te verwijderen. Om kleine takken weg te halen, kun je een mes gebruiken. Daarnaast is het ook verstandig om een schop te hebben om de bomen van onderaf te schoonmaken, en als je de grote takken moet afsnoeien, heb je een groot en scherp mes nodig. Als je deze gereedschappen gebruikt, kan je ervoor zorgen dat je kersenboom gezond en krachtig blijft.

Conclusie

Om ervoor te zorgen dat je kersenboom op de juiste manier gesnoeid wordt, is het belangrijk dat je weet wanneer je de bomen moet snoeien, en welk gereedschap je moet gebruiken. Snoeien in de late winter of het vroege voorjaar zal ervoor zorgen dat je kersenboom genoeg energie heeft om te groeien. Om ervoor te zorgen dat je kersenboom gezond en krachtig blijft, is het ook van belang dat je de juiste gereedschappen gebruikt.

Plaats een reactie