Kersenboom snoeien

Kersenbomen zijn erg mooie, kleurrijke bomen met enorm veel fruit. Maar om het optimale uit je kersenboom te halen, is het van belang dat je regelmatig je kersenboom snoeit. Als je consequent maar ook juist de juiste technieken gebruikt kan je je kersenboom in topconditie houden en onderhouden. In deze blog bespreken we hoe je je kersenboom het beste kunt snoeien, wanneer je het het best kunt doen, wat voor materialen je nodig hebt en wat je moet doen voor een optimaal resultaat.

Hoe kersenbomen het beste te snoeien

Kersenbomen moeten worden gesnoeid om ze in goede conditie te houden en beter te laten fruiten. Snoeien is eenvoudig en met de juiste technieken kun je de boom in een aantal stappen vormen.

De eerste stap is het verwijderen van dood hout en oude takken. De reden hiervoor is om de levenskracht van de kersenboom te vrijwaren en ervoor te zorgen dat er voldoende licht is in het midden van de kersenboom, zodat alle takken en blaadjes rondom de kersenboom optimaal beschikbaar licht vangen.

Verwijder ook de twijgen die de luchtstroom blokkeren. Oude, schimmelige stukken blad of fruit moeten ook worden verwijderd aangezien dit schadelijke ziektekiemen kan verspreiden.

Wat voor gereedschap heb je nodig?

Je hebt enkele gereedschappen nodig om je kersenboom te snoeien. De meest gebruikte gereedschappen zijn:

 • Schoffel
 • Schaar
 • Grote loofschaar
 • Hoogteladder
 • Snoeischaar
 • Snoeipen
 • Gorilla plakband

Als je met deze gereedschappen de kersenboom snoeit, dan moet je voorzichtig zijn om geen schade aan de boom aan te richten.

Hoe Kersenbomen te snoeien

Voordat je begint met het snoeien, is het belangrijk dat je je kersenboom goed inspecteert op oude takken, twijgen of bladeren die schade veroorzaken of besmettingen.

Als je eenmaal klaar bent met inspecteren en het verwijderen van alle dood hout, moet je kersenboom opwaarts snoeien zodat het in vorm blijft. Verwijder alle twijgen die parallel met de stam groeien, deze staan bekend als waterloten.

Gebruik de schaar of de snoeischaar om de takken af te knippen die sterk naar beneden groeien, deze staan bekend als zogenaamde zadeltakken. Kjet je ervoor om de belangrijkste takken te verdikken om een betere groei te verkrijgen.

Wanneer je je kersenboom het best kunt snoeien

De beste tijd om de kersenboom te snoeien is tussen het late voorjaar en het late najaar, omdat de meeste bomen op deze het minst infectiegevoelig en sterk zijn.

Let er echter op dat je ervoor kiest om je kersenboom in het late voorjaar te snoeien, aangezien deze bomen meer kans hebben om na het snoeien nieuw blad te produceren.

Hoe kleine kersenbomen te snoeien

Hetzelfde snoeipatroon wordt gebruikt voor kleine kersenbomen als in het geval van andere bomen, maar met kleine kersenbomen heb je geen ladder nodig om te snoeien.

Als je een kleine kersenboom hebt, kun je de volgende stappen gebruiken bij het snoeien:

 • Verwijder het dode hout
 • Verwijder twijgen die de luchtstroom blokkeren
 • Verwijder binnenwaarts groeiende elkaar kruisende takken
 • Gebruik de schaar en de snoeischaar om de takken af te knippen die sterk naar beneden groeien.
 • Verdik de belangrijkste takken voor betere groei
 • Verwijder alle schimmelige bladeren of vruchten om ziektekiemen te voorkomen.

Conclusie

Kersenbomen zijn prachtige bomen en het is van essentieel belang dat je je kersenboom regelmatig snoeit om de kleur, vorm en kwaliteiten van de vruchten te maximaliseren. Het is belangrijk dat je het snoeien pland na het late voorjaar tot het late najaar. Gebruik lichte gesneden bewegingen en de juiste gereedschappen, zoals een schaar of snoeischaar. Vermijd het snoeien van takken als je plant een gevoelige periode ingaat.

Na de kersenbloesem kan het beste moment zijn om een kersenboom te snoeien. Op deze manier voorkom je schade aan de bloemknoppen. Als je je kersenboom op de juiste manier snoeit volgens de bovenstaande stappen, dan kun je ervoor zorgen dat je kersenboom gezond blijft en sterk blijft om mooie, rijpe kersen te produceren.

Plaats een reactie