Klim hortensia snoeien

Klimhortensia’s zijn mooie, veelzijdige struiken die een groot deel van de tuin in beslag nemen. Of je nu een kleine tuin hebt of een enorme achtertuin, klimhortensia’s kunnen je tuin een uitzonderlijke, klassieke, en romantische uitstraling geven. Deze prachtige bloemen geven geslachtstinten, waaronder wit, roze en paars, en hun bloemen bloeien vanaf juni tot september.

Klimhortensia’s zijn echter niet alleen mooi om te zien, ze hebben ook veel onderhoud nodig om op hun best te blijven. Ze moeten regelmatig worden gesnoeid om er netjes en gezond uit te zien. Als je de juiste richtlijnen volgt, is het snoeien van klimhortensia’s echter niet zo moeilijk en zal het je tuin er prachtig laten uitzien. Laten we eens kijken hoe je deze bloemen het beste kunt snoeien.

Wanneer Klimhortensia’s snoeien?

Je kunt je klimhortensia’s het beste eind augustus of begin september snoeien, afhankelijk van je klimaat. Snoeien geeft je de mogelijkheid om de struik te modelleren en het vormen van de struik volgens je wensen. Uiteindelijk krijgt je struik de vorm die je wilt.

De meeste struiken hebben ieder jaar een snoeibeurt nodig, maar er zijn enkele situaties waarin je misschien wat verder weg van dat moment zal zijn. Als je klimhortensia al een mooie vorm heeft, hoef je het meer te snoeien.

Hoe Klimhortensia’s snoeien?

Voordat je begint met snoeien, moet je je gereedschappen klaarmaken. Je hebt een stevige, scherpe snoeischaar en een krachtige takkenschaar nodig. Snoeischaren zijn beter dan een takkenschaar, omdat ze meer kracht geven en minder laag op de stam mogelijk maken.

Snoeien van de takken

Het snoeien van de takken is de eerste stap. Je hoeft de rangschikking van de takken niet te veranderen, maar je moet ervoor zorgen dat je alle takken die dikker zijn dan een duim trimt. Reinig ook alle dorre en dood materiaal.

Knippen van oude bloemen

Klimhortensia’s hebben hun pijpen vaak twee jaar achter elkaar bloemen verschijnen, maar in de derde jaar de bloemenproductie afneemt. Het is daarom belangrijk om alle oude bloemen te knippen, zodat de plant meer energie kan investeren in het maken van nieuwe bloemen.

Opnieuw knippen

Het is belangrijk om te zorgen dat je niet al te veel van je plant snoeit, omdat dit de plant zou kunnen schaden. Als je veel hebt gesnoeid, betekent dat dat je geen oude bloemen hebt geknipt, wat een goede optie is als je klimhortensia meer bloemen wilt laten groeien.

Extra tips voor snoeien

Naast de bovenstaande richtlijnen is het ook belangrijk om het gebied rondom je klimhortensia ook goed te onderhouden. Als je het omgevende gebied van je plant niet schoonhoudt, dan kan het zijn dat de plant meer last heeft van aaltjes, ongedierte of ziekten.

Het is ook belangrijk om de luchtstroom rondom de struik te verhogen. De luchtstroom verwijdert stilstaande lucht waardoor ziekteverwekkende organismen niet zo makkelijk voet aan de grond krijgen. Door de planten te snoeien in een pyramidenvorm kun je ook de luchtstroom verbeteren.

Vergeet ook de voedingsstoffen niet. Klimhortensia’s hebben voedingsstoffen nodig om zo gezond mogelijk te blijven. Voor de voeding hebben ze voornamelijk stikstof, fosfor en kalium nodig. Deze voedingsstoffen kunnen worden toegevoegd door middel van een compost of organische mest.

Conclusie

Snoeien is een essentieel onderdeel van het onderhouden van je klimhortensia’s. De bovenstaande richtlijnen zullen je helpen om ervoor te zorgen dat je plant stevig en gezond blijft. De regel is echter om niet te veel te snoeien, maar net genoeg om ervoor te zorgen dat je plant er mooi, gezond en sterk uitziet. Als je deze tips volgt, ben je verzekerd van een prachtig ogende tuin.

Plaats een reactie