Klim hortensia: hoe snoei je Klim hortensia op de juiste manier?

De Klim hortensia is een prachtige plant die bij veel mensen als sierplant in hun tuin staat. De plant staat uiteraard bekend om de bijzondere bloemknoppen en bloeiende bloemen die in de zomermaanden hun volledige kleurengamma tonen. Wil je dat je Klim hortensia er altijd prachtig uitziet? Dan kun je deze het beste regelmatig snoeien.

Hoe en waarom snoei je Klim hortensia?

Klim hortensia’s bloeien in de maanden juni, juli en augustus. In de twee maanden voordat de bloei begint, kun je de Klim hortensia het beste snoeien. Op deze manier voorkom je dat de bloemknoppen voortijdig afbreken of verdrogen. Snoei je de plant te laat, dan kan er mogelijk geen bloei optreden. Ook is het verstandig om de plant na de bloei te snoeien. Hiermee verkort je de scheuten. Daarnaast hoef je Klim hortensia niet alleen om die reden te snoeien. Je kunt ook lelijke of dode scheuten wegknippen, of je kunt de plant vormgeven.

Hoe snoei je Klim hortensia?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je Klim hortensia gaat snoeien. Om te beginnen is het van belang dat je de juiste gereedschappen kiest; dit kunnen bijvoorbeeld een schaar of een snoeischaar zijn. Je kunt de plant ook bijvoorbeeld met een breinaald of een schouderknope knacken of afknippen. Naast de keuze van het juiste gereedschap is het ook belangrijk dat je de Klim hortensia altijd op een warme, schone en droge locatie snoeit.

Daarnaast is het belangrijk te weten dat het verstandig is om de plant zo dicht mogelijk bij de basis te snoeien. Snoei het groene deel van de plant altijd vlak boven een knop. Zo creëer je bij elke knop een nieuwe scheut. Wil je de plant alleen vormgeven? Dan mag je de bovenste delen van de langste scheuten afknippen. Dit helpt de plant om mooi te bloeien.

Hoe weet je of je de plant juist hebt gesnoeid?

Het is altijd belangrijk om er zeker van te zijn dat je Klim hortensia juist is gesnoeid. Om dat te controleren kun je het beste op twee momenten observeren: twee weken na het snoeien en op het moment dat de eerste bladknop verschijnt. Als de plant na het snoeien geen kleurveranderingen of bladpluis vertoont, dan is de Klim hortensia goed ingekort. Wil je meer weten over hoe je de plant goed kunt snoeien? Dan kun je soms ook informatie inwinnen bij bomen- en struikenkwekers of tuincentra.

Conclusie

Met de bovenstaande tips weet je hoe je Klim hortensia het beste kunt snoeien. Je kunt hierdoor op het juiste moment knippen en zorgen dat je Klim hortensia elke zomer mooi bloeit. Vergeet ook niet om de plant regelmatig te observeren om te zien of je de plant goed hebt gesnoeid.

Plaats een reactie