Klimhortensia snoeien

Klimhortensia is een goede optie als je op zoek bent naar een bloeiende plant voor je tuin. De bloemen bloeien in een prachtige variatie van pastelkleuren, al naar gelang de soort, en kunnen naast hun decoratieve waarde ook nuttig zijn door bijvoorbeeld bijen en vlinders aan te trekken. Bovendien zijn ze regelmatig minimaal vier jaar uitlopers en zullen bloei gedurende de groei van de plant. Maar ook klimhortensia’s hebben zo nu en dan een beetje onderhoud nodig, en dit omvat ook het snoeien van de planten. In dit artikel lees je alles over het snoeien van klimhortensia.

Hoe snoei je een klimhortensia?

Het snoeien van een klimhortensia is een eenvoudige klus. Het beste kun je de plant in de late winter snoeien, vlak voordat de nieuwe bloemen verschijnen. Alle stengels die uit het vorig jaar hangen kun je afknippen. Als je de plant snoeit, is het belangrijk om de bloemen en de blaadjes zo veel mogelijk te behouden. Als je alle stengels terug knipt, zal de plant meer dikke stengels krijgen waardoor meer bloemen in het volgende jaar. De stengels kun je het beste terugsnoeien naar de oude bijnaaarde grond. Snoeien is ook mogelijk als de plant in de lente geen nieuwe stengels produceert. In dit geval kun je het beste de stengels terugsnoeien naar zo’n 60 cm vanaf de grond.

Als je klaar bent met het snoeien van de stengels, kun je overgaan tot het snoeien van de bloemen. Snoei de bloemen boven de tweede knoop van de bloemstengel. Dit zal de plant helpen om nieuwe bloemen te produceren. Als je de bloemen hebt gesnoeid, kun je de plant afdekken met wat mulch. Mulch houdt de bodem temperaturen constant en bevordert de groei van de plant.

Welke gereedschap gebruik je?

Om een klimhortensia goed te kunnen snoeien heb je wat gereedschap nodig. Vooral als je grote hortensia’s hebt, kun je een stepladder gebruiken. Als je alleen kleinere hortensia’s hebt, hoef je geen ladder te gebruiken. Ten tweede heb je een sterke en scherpe snoeischaar nodig om de stengels te knippen. Ten derde heb je misschien een krabber nodig om eventuele dode bladeren te verwijderen. Laatste, als het nodig is, heb je een laag mulch nodig om de plant af te dekken.

Conclusie

Als je een klimhortensia hebt, is het belangrijk om deze regelmatig te snoeien om ervoor te zorgen dat hij sterk en gezond blijft. Klimhortensia’s kunnen het beste in de late winter of de vroege lente worden gesnoeid. Snoei de stengels terug naar de bijnaarde grond en snoei de bloemen boven aan de tweede knoop van de bloemstengel. Als je klaar bent met snoeien, kun je de plant afdekken met wat mulch om de bodemtemperatuur te reguleren. Je hebt wat gereedschap nodig om je klimhortensia goed te snoeien, zoals een stepladder, een scherpe snoeischaar, een krabber en mulch.

klimhortensia

Plaats een reactie