Klimrozen snoeien

Klimrozen zijn schitterende, opgaande bloemen die in tuinen veel worden gebruikt om er mooie, kleurrijke perken mee te creëren en lange, klimmende stokken te maken in kleinere tuinen. Klimrozen zijn vrij gemakkelijk in de zorg en de zorg is cruciaal voor het behoud van hun gezonde bloei. Gesnoeide en goed onderhouden klimrozen zijn krachtiger, gezonder en geven meer bloemen dan niet-gesnoeide klimrozen. In dit artikel zullen we bekijken hoe je je klimrozen het beste kunt snoeien.

Wanneer snoeien?

Klimrozen mogen het beste gesnoeid worden in de late winter of vroege lente. Houd rekening met het klimaat in uw omgeving; als je in een gebied woont waar de winterkou eerder intreedt, kan het snoeien van klimrozen in oktober of november de beste optie zijn. In gebieden met een warm klimaat zou je de klimrozen in maart, april of zelfs begin mei kunnen snoeien. Als je klimrozen laat wachten tot erg vroeg in de lente, kunnen deze slank en mooi worden, maar laat je niet verleiden om te wachten tot de nieuwe bloei begint als de appels al zijn verschenen, want als je te laat bent met snoeien, verlies je een deel van de bloempjes.

Hoe te snoeien?

Snoeien van klimrozen is misschien wel het gemakkelijkste aspect van tuinieren. Voordat je begint, moet je eerst je snoeigereedschap klaar hebben. Om klimrozen te snoeien, heb je een verlengde vorm van een snoeischaar nodig, bijvoorbeeld een 30 cm lange snoeischaar. Als je vaste planten snoeit, heb je ook een onkruidhark nodig om te verwijderen onkruid en losse bladeren die tussen de stelen opstaan.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 109.67

Verwijder oude stammen

Om te beginnen, beginnen we met het verwijderen van oude stokken. Oude stokken van meer dan twee jaar oud kunnen worden verwijderd. Deze stokken zullen zwakker zijn dan de nieuwe stokken en geven geen goede bloemen meer. Verwijder ze bij de basis, waar ze in de grond wortelen.

Besnoei de zijscheuten

Nadat de oude stokken zijn verwijderd, kun je nu de zijscheuten gaan besnoeien. Besnoei deze zijscheuten terug tot ongeveer een halve meter, aroundzodat je stelen blijven die kort genoeg zijn om gemakkelijk door de tuin te lopen. Probeer stelen te snoeien tot ongeveer hetzelfde niveau, anders kunnen de stengels kronkelen en verwarrend zijn.

Besnoei de toppen en pluk bloemen

Klimrozen bloeien doorgaans van juni tot oktober. Als je al het gesnoeide stelsel hebt, is het belangrijk dat je de toppen van de stelen en het vroege bloeibloemen snoeit om ervoor te zorgen dat je later in het jaar volop bloemen zult zien.

Besnoei de tops met een individuele snoeischaar om ongeveer 5 centimeter boven elke knop te knippen. Verwijder ook alle vroege bloeibloemen, omdat dit ervoor zorgt dat de stelen alle energie kunnen besteden aan het verkrijgen van sterkte, wat van nut is als ze later het seizoen in de explosieve bloei ingaan.

Conclusie

Klimrozen behoren tot de geslachten opgaande struiken die je in tuinen veel tegenkomt. In plaats van ze links te laten liggen naar het volgende jaar, is het belangrijk dat je ze snoeit om te zorgen voor een gezonde bloei. Klimrozen moeten gesnoeid worden in de late winter of vroege lente met een 30 cm lange snoeischaar. De oude stokken en overtollige stelen moeten worden verwijderd bij de basis, terwijl de zijscheuten teruggesnoeid worden tot ongeveer een halve meter. De top van de stelen en de vroege bloeien moeten ook worden gesnoeid om de optimale bloei te bereiken. Door je klimrozen op deze manier te snoeien, kun je ervoor zorgen dat je tuin bloeit met stijl en kleur voor het komende seizoen.

Plaats een reactie