Knotwilg Snoeien

Knotwilgen (Salix caprea) zijn stevige, veelzijdige bomen die hun naam danken aan de manier waarop hun takken stevig om elkaar draaien. Ze worden voornamelijk gebruikt als haagbomen, maar ze kunnen ook worden gebruikt als solitaire bomen. Knotwilgen behoren tot de familie van wilgen en hebben kleine, knoppige bladeren die een heldergroen zijn. Dit betekent dat ze een aangenaam uiterlijk hebben en een goede aanvulling zijn voor elke tuin. Knotwilgen groeien stevig en dienen daarom regelmatig gesnoeid te worden om hun vorm en stevigheid te behouden. Hieronder volgt een handleiding over hoe je een knotwilg kunt snoeien.

In welke Periode van het Jaar?

Knotwilgen kunnen het beste worden gesnoeid tijdens de lente of de zomer. Het is het beste om de stammen en takken in de lente te snoeien, zodat de plant in de zomer nieuwe takken kan blijven vormen. Als jij Knotwilgen in een haagvorm wilt krijgen, dan kan je eventueel ook in de herfst of winter maar dan is het verstandig om dan alleen de toppen van de takken te snoeien.

Hoe een Knotwilg Snoeien?

Om een mooie, gezonde knotwilgen te krijgen is het belangrijk dat deze regelmatig wordt gesnoeid. Als je een knotwilg wilt snoeien, dan kan je het beste beginnen met het trimmen van de stammen. Hierbij kunnen de overhangende takken worden verwijderd en de takken die te laag hangen ook worden gesnoeid. Na het trimmen van de stammen kan je vervolgens takken snoeien. Het is belangrijk om de takken die uit elkaar staan te verwijderen. Ook de takken die ongezond zijn en niet meer groeien, moeten worden gesnoeid. Verder is het verstandig om de lange takken korter te maken om de boom meer symmetrisch te maken. Na het snoeien van de takken kan je, indien gewenst, nog wat kleine takken knippen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat er nog steeds voldoende bladeren aan de takken overblijft.

Gereedschappen voor Snoeien

Voor het snoeien van een knotwilg heb je een goed scherp gereedschap nodig. Het beste gereedschap om mee te werken is een goede takkenschaar. Met een takkenschaar kunnen kleine takken en takken die te ver naar binnen groeien eenvoudig worden geknipt. Een loopzaag kan ook gebruikt worden om dikkere takken te verwijderen. Bovendien is het aan te raden om ook een paar handschoenen te dragen als je een knotwilg gaat snoeien, want knotwilgen hebben kleine doornige bladeren die gemakkelijk in de huid kunnen steken.

Conclusie

Knotwilgen zijn mooie en sterke bomen die een goede aanvulling vormen voor elke tuin. Knotwilgen kunnen het beste worden gesnoeid tijdens de lente of de zomer. Om de knotwilg stevig en symmetrisch te houden, moeten de overhangende takken worden verwijderd en de platte takken die naar binnen groeien ook worden gesnoeid. Ook dienen gespleten, verdorde en ongezonde takken te worden verwijderd. Het is belangrijk om goed scherp gereedschap te gebruiken zoals een takkenschaar en eventueel ook een loopzaag. Als je deze tips volgt zul je zeker een knap gesnoeide knotwilg krijgen die jouw tuin een prachtige aanblik zal geven.

Plaats een reactie