Knotwilg snoeien

Knotwilgen zijn decidueuze bomen die hun blad in de winter kwijtraken. Ze kunnen meer dan 20 meter hoog worden. Hoewel ze bestand zijn tegen ruwe omstandigheden, is het regelmatig snoeien van knotwilgen cruciaal om hun vorm en gezondheid te waarborgen. Met hun rookachtige takken gedragen ze zich als kathedraalbomen en kunnen grote ruimtes vullen. Knotwilgen bieden visuele interesse in elk seizoen en kunnen verschillende tuinstijlen aan. Leer hier hoe je een knotwilg kunt snoeien en onderhouden.

Hoe vaak je een knotwilg moet snoeien

Knotwilgen zullen meestal eenmaal per jaar gesnoeid worden, doorgaans in het late voorjaar, als de knoppen uitlopen maar voor er blad aan bomen verschijnt. Als alternatief kunnen ze ook het begin van de lente gesnoeid worden als de grond niet bevroren is. Snoeien in de winter is ook een optie, maar de kans is groot dat de stam al wat te koud is. Als je een knotwilg snoeit om te groeien in een andere richting, dan moet je voorzichtig zijn om geen dode takken op je boom achter te laten.

De beste manier om een knotwilg te snoeien

Bij het snoeien van een knotwilg probeer je de structuur, waarde en vorm van de boom te behouden. De stam ondersteunt de vorm en gezondheid van de boom en de kroon bepaalt de vorm, waarde en schoonheid. Match de snoeitechniek aan de leeftijd en grootte van de knotwilg. Jong bomen moeten anders gesnoeid worden dan oude bomen. Als de stam van je knotwilg verschillende takken heeft, dan probeer je dest helemaal rechtop te snoeien. Doe nooit meer dan 25 procent van het jaarlijkse groeigehalte en verwijder geen twee bladeren meteen na elkaar.

De juiste gereedschappen voor het snoeien van knotwilgen

Het is essentieel dat je de juiste gereedschappen hebt voor het snoeien van knotwilgen. Je hebt scharen, een hak en een afknijpschaar nodig voor verschillende stadia van het snoeien. Gebruik altijd een schaar om je knotwilg te snoeien. Een hak wordt alleen gebruikt als een tak te dik is om met behulp van een schaar te verwijderen. De afknijpschaar wordt gebruikt voor klein snoeigereedschap ( minder dan 1 cm). Vergeet ook geen veiligheidsuitrusting, zoals een veiligheidsbril, handschoenen en een helm.Dit zal je beschermen tegen vallend takken of andere gevaren.

Hoe te voorkomen dat je knotwilg ziek wordt

Om ziekte en insecten te voorkomen, zorg ervoor dat je je knotwilg correct snoeit. Snoei altijd takken die slap hangen of kruisen, omdat dit kan leiden tot schade aan de boom en een vergrote kans op schimmel of insectendermyle. Snoei ook oude of dode takken, wat helpt bij het aanpassingsvermogen van de boom aan veranderingen in het klimaat. Door na verloop van tijd groene of droge takken weg te snoeien, verkort je ook de aanwezigheid van overbodige takken.

Enkele andere tips voor het snoeien van knotwilgen

Het is belangrijk om bladeren in het midden van de kroon van een knotwilg te verwijderen, zodat er voldoende lucht binnenin de kroon is. Laat geen dood of ziek hout achter op de boom, voorkom grote littekens en verwijder geen takken zonder twijgen. Snoei ook niet aan de voet of de kroon en vermijd te veel snoei. Verwacht ook geen resultaat als je alleen maar de bovenkant van de boom snoeit. Bij het snoeien van een knotwilg moet je rustig blijven en het proces stap voor stap uitvoeren.

Knotwilgen bieden visuele interesse in elk seizoen en zijn het beste te snoeien als de knoppen uitlopen maar voor er blad aan bomen verschijnt, doorgaans in het late voorjaar. Begin bij het snoeien met het verwijderen van takken die kruisen, staan of naar binnen of beneden groeien. Knijp ook takken samen die verdergaan dan het bovenste hout. Snoei de rest van de takken aan de uiteindes om de kroon van de boom in model te houden, met behulp van de juiste gereedschappen. Met de juiste technieken en gereedschappen is het snoeien van knotwilgen makkelijk en veilig.

Plaats een reactie