Knotwilgen snoeien

Knotwilgen zijn veelal bekend om hun uitgesproken structuur en grove look. Een knotwilg zou zowel een meer natuurlijke als formele look kunnen krijgen door regelmatig te snoeien. Het doel van het snoeien van knotwilgen is om de tree gezond te houden, een compacte groei te bereiken en de kracht van de boom te verbeteren. Snoeien is ook een goede manier om een bepaald doel of doelstelling te bereiken, zoals om kosten te besparen, bloemontwikkeling of een thuisverlichting te verbeteren.

Hoe snoei je knotwilgen?

Om effectief te kunnen snoeien moet je eerst weten wat je aan het snoeien bent. Als je met knotwilgen werkt is het belangrijk dat je eerst de boom structureert. Knotwilgen hebben een centrale stam met twee horizontale takken aan weerszijden die als ‘grondwijnstokken’ worden gezien. Deze grondwijnstokken dienen de stam voor stevigheid en ook om de kroon te dragen. Hierboven groeien naar boven afgeplatte takken.

Na het structueren moet je je richten op het trimsnoeien. Dit type snoei is erop gericht om de kroon te verlichten, wat helpt om wind- en zonoverbelasting te voorkomen en je daglichtniveau te verbeteren. Tijdens een trimsnoeien is het belangrijk dat je kleine incisies maakt, verre van knookpunten of uitstekende nootknoppen. Maak ook geen fouten door te dicht bij de knoop te snoeien, want dat kan de boom verzwakken. Gebruik voor een trimsnoeien bovenaan een ladders laten en gebruik alleen licht gewicht gereedschap met korte handgrepen.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Wanneer en waarmee snoeien?

De beste tijd om knotwilgen te snoeien is aan het eind van de winter of aan het begin van het voorjaar zodra de vorst voorbij is. Dit is de beste manier om de boom een gezonde, verfijnde kroon te geven en gericht te kunnen trimmen. Als de bomen vol wit knoppen staan, kunnen ze ook op elk moment in het jaar gesnoeid worden om de vorm te corrigeren. Echter, als er langere takken van twee meter of langer moeten worden bijgesneden is het het beste om ze in de winter of vroeg in de lente af te knippen.

Het is belangrijk dat je de juiste gereedschappen gebruikt voor het snoeien van knotwilgen. De meest gebruikelijke snoeigereedschappen zijn een zaag, een kamsheer, een kleine bijl of een schaar. Als je afgeronde stukken wilt afsnijden, kun je een loofschaar gebruiken, maar als de takken dikker dan vijf cm, moet je een zaag gebruiken. Houd er bij het gebruik van deze gereedschappen rekening mee dat security aan de orde is.

Conclusie

Het snoeien van knotwilgen is een zinvolle aanvulling op en verzorging van knotwilgen. Dit is niet alleen vanwege de stevigheid en verfijning van de kroon, maar ook omdat het de vochttoestand van de boom verbeterd. Ook andere doelen, zoals het verbeteren van het lichtniveau in een bepaald gebied, of het creëren van een sculpturale effect, kunnen ook worden bereikt door regelmatig te snoeien. Door de juiste tijdstip, zoals aan het einde van de winter of aan het begin van het voorjaar, en de juiste gereedschappen, zoals een zaag, een kamsheer, een kleine bijl of een schaar te gebruiken, kunnen knotwilgen op de beste manier gesnoeid worden.

Plaats een reactie