Kruisbessen Snoeien

Kruisbessen, ofwel Ribes rubrum, zijn prachtige planten die veel sierwaarde toevoegen aan de tuin. Het snoeien ervan op de juiste manier is echter essentieel voor het behoud van hun schoonheid en gezondheid. Hieronder zullen we stap voor stap uitleggen hoe je kruisbessen het beste kunt snoeien, in welke periode je dit het beste doet en met welke gereedschappen dit moet worden gedaan.

Beste periode voor snoeien

De beste tijd om kruisbessen te snoeien is in het vroege voorjaar, voor de bloeiperiode. Zodra de temperatuur naar boven de 10°C komt, is het de beste tijd om te snoeien. De bladeren gaan dan pas net uitlopen. Als de bladeren al volledig ontwikkeld zijn, bespaar je jezelf veel tijd en moeite als je besluit om een ander jaargetijde te kiezen.

Welke gereedschappen gebruiken?

Er zijn verschillende geschikte gereedschappen die je kunt gebruiken om kruisbessen te snoeien. Stalen scharen zijn de meest voorkomende vormen van gereedschap die je kunt gebruiken. Stalen scharen zijn erg duurzaam en zullen je een lange tijd helpen met het snoeien van je kruisbessen. Ze zijn echter niet zo veelzijdig als de snoeischaren en bijl en dus niet aan te raden voor het snoeien van kruisbessen.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 106.33

Er zijn ook andere geschikte gereedschappen die je kunt gebruiken om je kruisbessen mee te snoeien, zoals snoeischaren, snoeischaartangen, een bijl en een sikkel. Snoeischaren en snoeischaartangen zijn goed om takken te verminderen of weg te snijden, terwijl de bijl en de sikkel nodig zijn om dikke takken weg te hakken. Je kunt ook een vorm van elektrisch gereedschap gebruiken, zoals een trimmer, om je kruisbessen te snoeien. Hier kunnen echter wel schadelijke neveneffecten aan verbonden zijn, dus het is het beste om je kruisbessen alleen met handgereedschap te snoeien.

Je moet ook in gedachten houden dat je gereedschap altijd scherp en schoon moet zijn voordat je begint met het snoeien. Dit voorkomt dat infecties worden verspreid en plantenziektes worden verspreid.

Zorg ervoor dat je een bezem, een emmer en glaswol bij de hand hebt voordat je begint met het snoeien. Om kruisbessen te snoeien, moeten alle dode takken en bladeren worden verwijderd.

Hoe Kruisbessen te snoeien?

Het snoeien van kruisbessen is een eenvoudig proces dat je kunt doen als je de juiste gereedschap gebruikt. Begin met het verwijderen van dode takken, zieke takken en dode bladeren, die je kunt identificeren door te kijken naar de stam of de tak. Zorg er ook voor dat al het onkruid wordt verwijderd.

Na het verwijderen van dode en zieke takken, begin je met het verwijderen van overtollige takken, zoals watertangen, die uitsteken. Je moet ook overblijvende fruitstengels verwijderen, omdat deze de oogsten in de toekomst beïnvloeden. Verder vertakken de planten optimaliseren en ervoor zorgen dat er extra luchtcirculatie is.

Houd in gedachten dat je de planten niet mag beschadigen bij het snoeien, omdat kruisbessen een plantensoort zijn die moeilijk te herstellen zijn als deze worden beschadigd. Gebruik daarom gereedschap dat zo dun mogelijk is en werk met lichte, verfijnde bewegingen, zodat je de plant niet beschadigt.

Om ervoor te zorgen dat je kruisbessen gezond en sterk blijven, moet je regelmatig de planten controleren. Als je ziet dat de takken verzwakt en door vele oorzaken is afgebroken, moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. Als je dit doet voordat je kou of andere weersinvloeden krijgt, voorkom je dat je kruisbessen ernstig worden beschadigd.

Snoeien in late zomer en herfst

In de late zomer en de herfst moet je je kruisbessen ook snoeien. Deze periode is uitermate geschikt om de planten te verjongen. In deze periode, snoei je alle oude takken en verzwakte takken terug, draag je alle dode en verzwakte bladeren weg en knip je alle takken terug waar geen blad aan hangt.

Tijdens deze periode is het ook belangrijk om erop te letten dat de plant wordt verzorgd. De plant heeft water en voeding nodig om gezond te blijven. Je kunt wat kunstmest toevoegen als je wilt, maar zorg ervoor dat je geen te veel toevoegt, anders zullen de planten irregulariteiten vertonen.

Conclusie

Met de juiste technieken en gereedschappen kan elke tuinbezitter zelf gemakkelijk kruisbessen snoeien. Uitgelicht moet worden dat het snoeien ervan in het vroege voorjaar de beste tijd is, omdat je dan de meeste rust hebt. Gebruik bovendien de juiste gereedschappen om de takken en bladeren van de plant voorzichtig te verwijderen. In de late zomer en herfst moet je ook je kruisbessen onderhouden, zodat je kunt profiteren van hun schoonheid en fruitrijke vruchten.

Plaats een reactie