Kruisbessen Snoeien

Kruisbessen, ofwel Ribes rubrum, zijn prachtige planten die veel sierwaarde toevoegen aan de tuin. Het snoeien ervan op de juiste manier is echter essentieel voor het behoud van hun schoonheid en gezondheid. Hieronder zullen we stap voor stap uitleggen hoe je kruisbessen het beste kunt snoeien, in welke periode je dit het beste doet en met welke gereedschappen dit moet worden gedaan.

Beste periode voor snoeien

De beste tijd om kruisbessen te snoeien is in het vroege voorjaar, voor de bloeiperiode. Zodra de temperatuur naar boven de 10°C komt, is het de beste tijd om te snoeien. De bladeren gaan dan pas net uitlopen. Als de bladeren al volledig ontwikkeld zijn, bespaar je jezelf veel tijd en moeite als je besluit om een ander jaargetijde te kiezen.

Welke gereedschappen gebruiken?

Er zijn verschillende geschikte gereedschappen die je kunt gebruiken om kruisbessen te snoeien. Stalen scharen zijn de meest voorkomende vormen van gereedschap die je kunt gebruiken. Stalen scharen zijn erg duurzaam en zullen je een lange tijd helpen met het snoeien van je kruisbessen. Ze zijn echter niet zo veelzijdig als de snoeischaren en bijl en dus niet aan te raden voor het snoeien van kruisbessen.

Er zijn ook andere geschikte gereedschappen die je kunt gebruiken om je kruisbessen mee te snoeien, zoals snoeischaren, snoeischaartangen, een bijl en een sikkel. Snoeischaren en snoeischaartangen zijn goed om takken te verminderen of weg te snijden, terwijl de bijl en de sikkel nodig zijn om dikke takken weg te hakken. Je kunt ook een vorm van elektrisch gereedschap gebruiken, zoals een trimmer, om je kruisbessen te snoeien. Hier kunnen echter wel schadelijke neveneffecten aan verbonden zijn, dus het is het beste om je kruisbessen alleen met handgereedschap te snoeien.

Je moet ook in gedachten houden dat je gereedschap altijd scherp en schoon moet zijn voordat je begint met het snoeien. Dit voorkomt dat infecties worden verspreid en plantenziektes worden verspreid.

Zorg ervoor dat je een bezem, een emmer en glaswol bij de hand hebt voordat je begint met het snoeien. Om kruisbessen te snoeien, moeten alle dode takken en bladeren worden verwijderd.

Hoe Kruisbessen te snoeien?

Het snoeien van kruisbessen is een eenvoudig proces dat je kunt doen als je de juiste gereedschap gebruikt. Begin met het verwijderen van dode takken, zieke takken en dode bladeren, die je kunt identificeren door te kijken naar de stam of de tak. Zorg er ook voor dat al het onkruid wordt verwijderd.

Na het verwijderen van dode en zieke takken, begin je met het verwijderen van overtollige takken, zoals watertangen, die uitsteken. Je moet ook overblijvende fruitstengels verwijderen, omdat deze de oogsten in de toekomst beïnvloeden. Verder vertakken de planten optimaliseren en ervoor zorgen dat er extra luchtcirculatie is.

Houd in gedachten dat je de planten niet mag beschadigen bij het snoeien, omdat kruisbessen een plantensoort zijn die moeilijk te herstellen zijn als deze worden beschadigd. Gebruik daarom gereedschap dat zo dun mogelijk is en werk met lichte, verfijnde bewegingen, zodat je de plant niet beschadigt.

Om ervoor te zorgen dat je kruisbessen gezond en sterk blijven, moet je regelmatig de planten controleren. Als je ziet dat de takken verzwakt en door vele oorzaken is afgebroken, moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. Als je dit doet voordat je kou of andere weersinvloeden krijgt, voorkom je dat je kruisbessen ernstig worden beschadigd.

Snoeien in late zomer en herfst

In de late zomer en de herfst moet je je kruisbessen ook snoeien. Deze periode is uitermate geschikt om de planten te verjongen. In deze periode, snoei je alle oude takken en verzwakte takken terug, draag je alle dode en verzwakte bladeren weg en knip je alle takken terug waar geen blad aan hangt.

Tijdens deze periode is het ook belangrijk om erop te letten dat de plant wordt verzorgd. De plant heeft water en voeding nodig om gezond te blijven. Je kunt wat kunstmest toevoegen als je wilt, maar zorg ervoor dat je geen te veel toevoegt, anders zullen de planten irregulariteiten vertonen.

Conclusie

Met de juiste technieken en gereedschappen kan elke tuinbezitter zelf gemakkelijk kruisbessen snoeien. Uitgelicht moet worden dat het snoeien ervan in het vroege voorjaar de beste tijd is, omdat je dan de meeste rust hebt. Gebruik bovendien de juiste gereedschappen om de takken en bladeren van de plant voorzichtig te verwijderen. In de late zomer en herfst moet je ook je kruisbessen onderhouden, zodat je kunt profiteren van hun schoonheid en fruitrijke vruchten.

Plaats een reactie