Krulwilg snoeien

Wat is een Krulwilg?

Krulwilg (Salix caprea) is een middelgrote tot grote, sierlijke, laagblijvende wilgensoort. Krulwilgen worden vaak gebruikt als tuinplant omdat ze winterhard zijn, de rode bloemen zijn aantrekkelijk en ze zijn gemakkelijk te vermeerderen. De groeiende planten hebben graceful, boogachtige takken en langwerpige, duidelijk afgebakende bladeren. Kroonvorming is meestal een bijproduct van krulwilgvermeerdering, maar wilgen hebben ook baat bij periodiek snoeien.

Hoe snoei je Krulwilg?

Het snoeien van krulwilg is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van een gezonde boom en het handhaven van een mooie vorm. Snoeien moet op het juiste moment gedaan worden. In tegenstelling tot andere wilgen, kunnen krulwilgen het beste in de zomermaanden worden gesnoeid. Dit stelt de boom in staat om te herstellen voordat de winter komt. Bij het snoeien van de krulwilg, moeten de lange uitlopers terug worden geknipt, en de takken die te veel begroeid zijn, moeten worden teruggewiekt om de vorm van de kroon te handhaven.

Gereedschappen voor het snoeien van Krulwilg

Om krulwilg te snoeien, heb je een goed scherp gereedschap nodig. Een scherp mes is nodig voor het maken van schone, rechte sneet. Gebruik voor kleinere taakjes een kevlar mes, zodat je de tak in één enkele beweging kunt afknippen. Gebruik voor kleinere takken een scherp bypass-schaar. Voor grotere takken is een handschaar of een elektrische slagschaar geschikt. Zorg ervoor dat je gereedschap schoon is voordat je begint met snoeien.

Tips voor de juiste manier van snoeien

Bij het snoeien van krulwilg is het belangrijk om je te concentreren op het bevorderen van een gezonde, goed gevormde kroon. Verwijder geen meer dan 30 tot 40 procent van de totale kroon in één seizoen, om te voorkomen dat de boom sterft aan shock. Verwijder zwakke takken die kruizen met andere takken of direct naar beneden groeien, en deze zorgt ervoor dat de wilg een compacte vorm heeft. Als je klaar bent met snoeien, kun je wat meststof toevoegen aan de wortels. Dit zal helpen bij het herstel van de takken en het versterken van de groei van de boom.

Conclusie

Krulwilg is een mooie tuinplant en als je je krulwilg goed verzorgt, zal hij je jarenlang veel plezier bezorgen. Het is belangrijk om de boom op het juiste moment te snoeien om de boom gezond te houden en de kroon zo mooi mogelijk te maken. Gebruik scherp gereedschap voor professionele resultaten en verwijder niet meer dan 30 tot 40 procent van de kroon in één seizoen. Als je dit allemaal goed doet, zal jouw krulwilg er prachtig uitzien.

Plaats een reactie