Laurier snoeien

De laurierplant, ook wel de laurierboom of hitsige laurier genoemd, is een meerstammige boom die een mooi bladachtig decor vormt. Het is de wens van veel tuinliefhebbers om een mooie strakke laurier in hun tuin te hebben. Maar om een mooie en gezonde laurier te krijgen, moet je weten hoe je deze het beste kunt snoeien. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de techniek van het snoeien van de laurier.

De beste tijd voor lauriersnoei

Het is het beste om een laurier tussen november en het voorjaar te snoeien, omdat deze periode de meest geschikte is voor het aanpassen van de structuur van de laurier. In de zomermaanden kunnen extreem warme temperaturen en droogte de lauriersnoei schaden. Daarom is het belangrijk dat u uw laurieren alleen tussen november en de lente snoeit.

Gereedschap voor het snoeien van een laurier

Om de lauriersnoei uit te voeren, hebt u enkele gereedschappen nodig waaronder:

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50
 • Snoeischaar
 • Een scherp mes
 • Verkortingsgereedschap
 • Snoeizaag

Hoewel de struiken niet erg veeleisend zijn, zijn het investeringen waard aangezien u met gespecialiseerde gereedschappen lichter en efficiënter kunt werken.

Hoe een laurier snoeien

Het is essentieel dat u uw lauriersnoei in een behoorlijke vorm brengt. U hoeft geen professionele gardener te zijn om een mooi resultaat te behalen. Houd er rekening mee dat het bos in balans moet blijven en dat u het moet snoeien om de juiste vorm te behouden. Hieronder staan enkele tips voor het snoeien van een laurier:

 • Snoei takken en struiken die niet goed in balans zijn. Denk aan het wegknippen van stukken die uitsteken boven het ontwerp van de laurier
 • Snoei takken die naar binnen kronkelen of knikken. Hiervoor is een scherp snoeimes het beste.
 • Gebruik nooit tuingereedschap dat bot is. Als je lauriers snoeien, kun je niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om scherp gereedschap te gebruiken en te vermijden dat er snee wonden ontstaan.
 • Gebruik altijd een schone ontsmettingsoplossing om het gereedschap te ontsmetten. Vermijd de verspreiding van ziekten voor de plant dit is bijzonder belangrijk als u meer dan één laurierplant hebt.
 • Snoei elke tak waarvan u twijfelt of deze wel of niet een verbeterd ontwerp of plantstructuur biedt. Je vermijdt zo onbedoelde verwondingen.
 • Gebruik naar behoefte een hak of ander stuk gereedschap voorzichtig.
 • Verwijder alle dood hout door middel van een traditionele snoeischaar en later, als er begroeiing is aangelegd, door middel van de hakschaar.

Herstakkende laurier

De laurier kan een natuurlijk herstellende boom behoorlijk herstellen na een beperkte hoeveelheid snoeien. De boom heeft het vermogen om te herstellen van eventueel ongepaste snoei door een herstellende laag over de snee te creëren. Dus, als je per ongeluk meer takken kapt dan je bedoeld had, heeft de laurier de kans om terug te herstellen. Vergeet niet dat overmatig snoeien telkens geen goed idee is.

Conclusie

Snoeien van een laurier is een proces dat veel zorg en aandacht vereist. Omdat lauriers gemakkelijk kunnen herstellen, kun je jarenlang veel plezier hebben van een goed onderhouden laurier. Blijf alert om te voorkomen dat de laurier overmatig wordt gesnoeid, wat de plant zou aantasten. Als je de tips hierboven volgt, kun je een mooie laurier in je tuin hebben.

Plaats een reactie