Laurierboom snoeien

Een laurierboom is een prachtige sierlijke boom die het hele jaar door groen blijft. Hierdoor wordt de laurierboom vaak toegepast als haag of als randbeplanting in tuinen of parken. Een laurierboom heeft weinig onderhoud nodig. Toch is het in sommige gevallen nodig om deze hinderlijk te snoeien. Hieronder leggen we je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Snoeien van de laurierboom

Voor het snoeien van een laurierboom is het belangrijk eerst bepaalde regels te volgen. In beginsel is er twee keer per jaar, in de lente en de herfst, een lichte snoeibeurt nodig om de laurierboom in model te houden. De beste perioden om te snoeien zijn daarom in het voorjaar en in het najaar, tussen februari en juli.

Hoe snoei je de laurierboom?

Om de laurierboom op de juiste manier te snoeien moet je gebruik maken van de juiste gereedschappen. Om te beginnen met het snoeien heb je een kantenschaar of snoeischaar nodig. Dit is een speciale schaar voor het afknippen van takken. Ook heb je een tuinschaar nodig om de laurierboom tot het gewenste formaat te maken.

Hoe te beginnen?

Om te beginnen met het snoeien moet je eerst je laurierboom goed inspecteren. Hierbij kijk je naar de gewenste vorm van de laurierboom. Wil je de laurierboom bijvoorbeeld lager houden, dan moet je de bovenste takken afknippen en deze zo kort mogelijk maken. Voor sommige bomen geldt dat het grote takken zijn en deze kun je met de tuinschaar korter maken.

Verder snoeien

Om de primaire vorm te behouden van de laurierboom, is het verstandig de zijscheuten te knippen. De zijscheuten kan je met een kantenschaar afknippen, waarbij je net boven een knop afsnijdt. Ook eventuele dode takken kun je met de kantenschaar afknippen, deze staan meestal weg bij een gezonde laurierboom.

Na het snoeien

Het is belangrijk dat je na het snoeien de laurierboom goed bekiezt. Hierbij kijk je of er geen takken zijn die te dicht op elkaar staan en de voedingstrook blokkeren. Ook kun je de plant bemesten om de laurierboom sterker en gezonder te maken. Een laatste tip is om de laurierboom regelmatig te inspecteren en in zijn vorm te houden.

Conclusie

Het snoeien van een laurierboom is niet moeilijk, mits je geschikte gereedschappen en de juiste perioden aanhoudt. Door de laurierboom regelmatig te inspecteren, op de juiste manier af te knippen en te bemesten, krijg je de mooiste resultaten. Door de laurierboom op deze manier te snoeien kun je ervoor zorgen dat jouw laurierboom er altijd mooi en in goede staat bijstaat.

Plaats een reactie