Laurierboom snoeien

Een laurierboom behoort tot de meest populaire bomen die als laanboom of hagenboom wordt gebruikt. Vanwege het aantrekkelijke blad, dat een grote sierwaarde heeft en ten behoeve van de houtproductie van de laurierboom, is het snoeien van deze boom onmisbaar. Voordat je begint met snoeien is het belangrijk dat je weet wat de mogelijkheid is met betrekking tot het soort resultaat dat je wenst te behalen.

Waarom de laurierboom snoeien?

Door het snoeien van de laurierboom, krijgt de boom een andere vorm, waardoor er meer licht voor andere bomen of planten komt. Daarnaast heeft het snoeien van de laurierboom ook een preventieve werking. Door de laurierboom op de juiste manier te snoeien, kunnen lastige ziekten of plagen worden voorkomen. De laurierboom snoeien zal de boom ook sterker maken, waardoor deze minder vatbaar wordt voor wind- of stormschade. Als laatste wordt door het snoeien de verspreiding van zaden en scheuten beperkt.

Hoe ziet een laurierboom eruit?

De laurierboom is een middelhoge boom, die meestal tot 4 tot 9 meter hoog wordt. Onder de juiste omstandigheden kan de boom meer dan 10 meter groeien. De laurierboom heeft een lange, verspreide kruin met veel lange takken. De takken gaan bijna horizontaal van de stam af. De laurierboom heeft een breed, bolvormig kroon. De stam en takken van de laurierboom hebben een grijsbruine of bruinrode kleur. Door de bladeren van de laurierboom is het een goed herkenbare boom. Dit komt door de diepgroene kleur van de ovale bladeren.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Hoe en wanneer snoei je de laurierboom?

Voor het snoeien van de laurierboom is het aan te raden om dit te doen in de periode van maart tot en met mei. In deze periode heeft de laurierboom even rust om te kunnen herstellen van het snoeien. Voordat je gaat snoeien is het belangrijk om naar de takken te kijken. Als de takken schoon zijn, heb je geen verdere schoonmaakwerkzaamheden nodig. Als er nog dode takken of bladeren aan de laurierboom hangen, dient deze eerst verwijderd te worden.

Soorten gereedschap voor het snoeien van de laurierboom

Bij het snoeien van de laurierboom is het gebruik van goed gereedschap onmisbaar. Er zijn verschillende soorten gereedschap die je kunt gebruiken voor het snoeien van de laurierboom. Zo kun je bijvoorbeeld een boomzaag of een lange stokzaag gebruiken om de takken te snoeien. Als je takken tot een hoogte van maximaal twee meter snoeit, kun je ook een heggenschaar gebruiken. Als je lange, dunne of korte takken wilt snoeien, kun je een kleine snoeischaar gebruiken. Ook is het aan te raden om handschoenen te dragen, zodat je je handen tegen de scherpe snoeimesen beschermd.

Stappenplan voor het snoeien van de laurierboom

Voordat je begint met het snoeien van de laurierboom is het belangrijk om een plan te maken, zodat je de laurierboom de juiste vorm kunt geven. Hieronder staat een stappenplan dat je kunt gebruiken bij het snoeien van de laurierboom:

  • Kies een goed gereedschap uit wanneer je de laurierboom gaat snoeien.
  • Verwijder alle dode bladeren en takken die aan de laurierboom hangen.
  • Vorm de kroon van de laurierboom door de takken in de gewenste vorm te snoeien.
  • Verwijder de takken die naar binnen groeien, zodat er voldoende licht binnen komt.
  • Verwijder de takken die naar de grond toe groeien.
  • Snoei de takken die schaduwen op andere bomen of planten werpen.
  • Controleer na het snoeien of er geen splinters of beschadigingen aan de stam of takken van de laurierboom zijn ontstaan.

Na het volgen van deze stappen plan zal de laurierboom een gezonde, volle en mooie kroon krijgen waardoor deze de meeste zonlicht zal opnemen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de laurierboom te snoeien om ervoor te zorgen dat de boom gezond en sterk blijft.

Plaats een reactie