Laurierhaag snoeien

De laurierhaag is een populaire haagplant, die gebruikt wordt om privacy en structuur te creëren binnen een tuin. Laurierhaag is een prachtige toevoeging aan welke tuin ook, omdat het een mooie groene afscheiding geeft, dat het jaar rond te zien is. Het is ook een sterk struik, die meestal weinig aandacht nodig heeft voor zijn herstel. Een reguliere snoeibeurt is echter noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de laurierhaag er op zijn best uitziet en op de juiste plaats blijft.

Hieronder staan de stappen die je moet volgen om de laurierhaag te snoeien.

Stap 1: Bepaal wanneer je moet snoeien.

Het belangrijkste bij het snoeien van een laurierhaag is het bepalen van de juiste periode. Meestal is dit in het vroege voorjaar, net vóór de bloei begint. Als je in de zomer knipt, zal de plant geen nieuwe bladeren produceren en zijn uiteindelijk zijn structuur verliezen. Wacht ook met het snoeien tot het stevig is berekend. Wanneer de temperaturen te laag zijn, kan dit de struik beschadigen.

Stap 2: Kies de juiste gereedschappen.

Voordat je je laurierhaag gaat snoeien, is het belangrijk dat je de juiste gereedschappen kiest. U wilt bijvoorbeeld gebruik maken van een goede paar kwaliteitsschaar en een snoeischaar die de juiste grootte heeft. De schaar moet schoon en scherp zijn, zodat je er zeker van bent dat je de takken op de juiste manier kunt knippen. Als je een elektrische snoeischaar gebruikt, zorg ervoor dat je de juiste beveiligingskleding gebruikt.

Stap 3: Knip de laurierhaag naar vorm.

U beslist hoe de laurierhaag eruit moet zien, dus knip deze naar de gewenste vorm. Als je de laurierhaag breed wil houden, snoei dan de toppen af en laat de onderste takken intact. Als je een kegelvormige haag wilt kan je rondom de randen verschillende lagen maken, om zo de haag te vormen. Zorg ervoor dat je geen losse takken laat, maar probeer alles in stepes te knippen. Knip de uiteinden altijd boven een naar buiten gerichte knoop.

Stap 4: Verwijder beschadigde of dode takken.

Als je de laurierhaag gesnoeid hebt kan je ook controleren op beschadigde of dode takken. Als je deze ziet, gebruik dan de schaar om deze te verwijderen. Als je er zeker van wilt zijn dat je geen dode of beschadigde takken achterlaat, dan is het een goed idee om de laatste stap te doen door de hele laurierhaag te inspecteren.

Stap 5: Verwijder onkruid.

Het laatste dat je moet doen is het verwijderen van onkruid dat zich heeft verzameld tussen de takken van de laurierhaag. Wanneer je dit doet, zorg er dan voor dat je niet te veel grond van de basis wegneemt. Verwijder alleen de onkruiden die onmiddellijk te zien zijn. Zorg ervoor dat je geen gezonde wortels van de struik beschadigt.

Samenvatting

Laurierheggen zijn mooie haagplanten die veel voordeel bieden. Deze heggen zien er het beste uit als ze regelmatig gesnoeid worden. De meest optimale moment om de laurierhaag te snoeien, is in het vroege voorjaar. Hiervoor moet je de juiste gereedschappen selecteren, zoals een schaar en een elektrische snoeischaar. Knip de laurierhaag ook naar de vorm die je wilt en verwijder beschadigde of dode takken. Laatstelijk moet je onkruid verwijderen uit de laurierhaag om ervoor te zorgen dat hij er goed uitziet.

Plaats een reactie