Lavendel snoeien

Lavendel is een makkelijk te onderhouden plant. Het is een goede keuze voor tuinen en tuiniers van alle niveaus. Ondanks dat het een laag onderhoudsvereiste heeft, is het essentieel om de lavendel te snoeien. Snoeien kan de plant helpen bloeien, de kwaliteit en levensduur te verbeteren. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je lavendel het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar, hoe je het moet aanpakken en met welke gereedschappen.

Wanneer snoeien?

Het is het beste om lavendel te snoeien in de lente, in de periode dat de plant weer begint te groeien. Snoeien in de lente omdat het de plant helpt om nieuwe, sterkere en gezondere groei te stimuleren. Probeer voor de winter te snoeien om de plant te laten overwinteren en het risico van een plantziekte te verminderen.

Hoe te snoeien?

Het eerste wat u moet doen is alle dode bloemen en dood blad verwijderen. Dit wordt gedaan door luchtig door de lavendelplant te lopen met een kleine schaar en alle bloemen en zaden die zich aan het einde van het seizoen ontwikkeld hebben te verwijderen. Als je de plant niet hebt gesnoeid in de afgelopen jaren, moet je een jaarlijkse, diepere snoei uitvoeren. Deze diepere snoei is erop gericht om de oude stengels en verdorde takken te verwijderen. Verwijder ook alle oude takken of stengels die naar binnen gebogen zijn om de ventilatie van de plant te verbeteren.

Welke materialen?

Let op bij het snoeien van lavendel is het gebruik van de juiste stelsel. U wilt schone, scherpe scharen gebruiken om te voorkomen dat u ziektekiemen en bacteriën met de scherpe randen verspreid. Dit is vooral belangrijk als je meerdere lavendelplanten snoeit. Een tuberculose-diagnostischere scherp mes of een gepoedercoat heggenschaar (elektro-scherp) is de beste optie voor het snoeien van lavendel. Controleer ook of u ermee kunt werken, omdat het prettig werken is en geen geïrriteerde handen of armen veroorzaakt.

Hoe u uw lavendel kunt snoeien?

Het is belangrijk om uw lavendel gezond en mooi te houden met een goede snoei. Dit is wat u moet doen:

  • Verwijder dode bloemen, verdorde weefsels en vergelijkbare elementen om de gezondheid en schoonheid van de plant te behouden. Snijd niet diep in de struik, maar verwijder alleen stengels met dode bloemen. Dit zal ervoor zorgen dat uw lavendel gezond en krachtig blijft.
  • Verwijder oude stengels die naar binnen gebogen zijn. Hierdoor krijgt de lavendel meer ruimte om te ademen en te groeien.
  • Snoei jongere twijgen in de lente als de nieuwe groei begint. Trim de stengels en de takken die boven de permanente bovenste knippen in hun groeiseizoen. Dit helpt om een steeds dichter wordende, bolronde bos te voorkomen dat het uiteindelijk oncomfortabel maakt om de stengels te verzorgen.

Als u klaar bent met het snoeien, bemoedig de plant door de aarde te veranderen. Geef de plant extra voeding en water, dit helpt de plant om sterk weer te groeien.

Conclusie

Lavendel is een prachtige bloem met verschillende kleuren, die perfect is voor tuinen en terrassen. Deze luchtige plant heeft weinig onderhoud nodig, maar het is erg belangrijk om de plant te snoeien om de levensduur van de plant te verlengen en ziektekiemen en bacteriën te voorkomen. Snoei de plant in de lente, verwijder alle dode bloemen en dood blad en gebruik de juiste gereedschappen om deze te snoeien. Als u vragen heeft over het snoeien van lavendel, neem dan contact op met een lokale tuinman of tuinbedrijf voor advies en ondersteuning.

Plaats een reactie