Lavendel snoeien

Lavendel is een makkelijk te onderhouden plant. Het is een goede keuze voor tuinen en tuiniers van alle niveaus. Ondanks dat het een laag onderhoudsvereiste heeft, is het essentieel om de lavendel te snoeien. Snoeien kan de plant helpen bloeien, de kwaliteit en levensduur te verbeteren. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je lavendel het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar, hoe je het moet aanpakken en met welke gereedschappen.

Wanneer snoeien?

Het is het beste om lavendel te snoeien in de lente, in de periode dat de plant weer begint te groeien. Snoeien in de lente omdat het de plant helpt om nieuwe, sterkere en gezondere groei te stimuleren. Probeer voor de winter te snoeien om de plant te laten overwinteren en het risico van een plantziekte te verminderen.

Hoe te snoeien?

Het eerste wat u moet doen is alle dode bloemen en dood blad verwijderen. Dit wordt gedaan door luchtig door de lavendelplant te lopen met een kleine schaar en alle bloemen en zaden die zich aan het einde van het seizoen ontwikkeld hebben te verwijderen. Als je de plant niet hebt gesnoeid in de afgelopen jaren, moet je een jaarlijkse, diepere snoei uitvoeren. Deze diepere snoei is erop gericht om de oude stengels en verdorde takken te verwijderen. Verwijder ook alle oude takken of stengels die naar binnen gebogen zijn om de ventilatie van de plant te verbeteren.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 106.33

Welke materialen?

Let op bij het snoeien van lavendel is het gebruik van de juiste stelsel. U wilt schone, scherpe scharen gebruiken om te voorkomen dat u ziektekiemen en bacteriën met de scherpe randen verspreid. Dit is vooral belangrijk als je meerdere lavendelplanten snoeit. Een tuberculose-diagnostischere scherp mes of een gepoedercoat heggenschaar (elektro-scherp) is de beste optie voor het snoeien van lavendel. Controleer ook of u ermee kunt werken, omdat het prettig werken is en geen geïrriteerde handen of armen veroorzaakt.

Hoe u uw lavendel kunt snoeien?

Het is belangrijk om uw lavendel gezond en mooi te houden met een goede snoei. Dit is wat u moet doen:

  • Verwijder dode bloemen, verdorde weefsels en vergelijkbare elementen om de gezondheid en schoonheid van de plant te behouden. Snijd niet diep in de struik, maar verwijder alleen stengels met dode bloemen. Dit zal ervoor zorgen dat uw lavendel gezond en krachtig blijft.
  • Verwijder oude stengels die naar binnen gebogen zijn. Hierdoor krijgt de lavendel meer ruimte om te ademen en te groeien.
  • Snoei jongere twijgen in de lente als de nieuwe groei begint. Trim de stengels en de takken die boven de permanente bovenste knippen in hun groeiseizoen. Dit helpt om een steeds dichter wordende, bolronde bos te voorkomen dat het uiteindelijk oncomfortabel maakt om de stengels te verzorgen.

Als u klaar bent met het snoeien, bemoedig de plant door de aarde te veranderen. Geef de plant extra voeding en water, dit helpt de plant om sterk weer te groeien.

Conclusie

Lavendel is een prachtige bloem met verschillende kleuren, die perfect is voor tuinen en terrassen. Deze luchtige plant heeft weinig onderhoud nodig, maar het is erg belangrijk om de plant te snoeien om de levensduur van de plant te verlengen en ziektekiemen en bacteriën te voorkomen. Snoei de plant in de lente, verwijder alle dode bloemen en dood blad en gebruik de juiste gereedschappen om deze te snoeien. Als u vragen heeft over het snoeien van lavendel, neem dan contact op met een lokale tuinman of tuinbedrijf voor advies en ondersteuning.

Plaats een reactie