Lavendel snoeien

Lavendel is een decidueuze struik met aromatische blauwpaarse bloemen die vanaf het vroege zomerseizoen verschijnen. Het aroma helpt de sfeer te verbeteren en de bloemen vormen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vlinders, vliegen en andere insecten. Het zorgt voor meer kleur en levendige structuur in je tuin.

Waarom moet je Lavendel snoeien?

Snoeien is belangrijk omdat het helpt bij het onderhouden van de gewenste vorm van de struik. Lavendel heeft de neiging om dik en dichtbegroeid te worden, waardoor de bloemen amper meer te zien zijn. Snoeien voorkomt dat de struik lappendeken wordt. Met een goed gesnoeide Lavendel kun je genieten van de weelderige bloemen in de zomer.

Wanneer moet je Lavendel snoeien?

Lavendel moet verdraaid worden voordat je gaat beginnen met het eigenlijke snoeien. Verdraaien maakt de struik wat verjongd en het geeft ook meer lucht aan de bodem van de struik. Snoeien dien je te doen in het vroege voorjaar vlak voordat de nieuwe groei begint. Als je ’s zomers gaat snoeien, is de kans groot dat je de nieuwe scheuten verliest.

Hoe pak je het snoeien van Lavendel aan?

Als je wat verdraaid hebt, is het tijd om de Lavendel te gaan snoeien. Begin met het snoeien van zwakke en beschadigde takken met behulp van takkenschaar of schaar. Snijd dan verder het volume van de Lavendel struik en geef het een gewenste vorm. Knip de toppen van de stengels af om de bus te verjongen en verwijder ook naaldachtige, oude bloemen om de bloei in de zomermaanden te stimuleren.

Welke gereedschappen heb je nodig?

Voor het succesvol snoeien van Lavendel heb je het volgende nodig:

  • Takkenschaar of schaar.
  • Snoeischaar.
  • Riek.
  • Gardex, draad of zwaar vlies om Lavendel strak en gezond te houden.

Als je niet over deze gereedschappen beschikt, kun je deze ook bij de lokale tuincentra of tuinwinkels kopen.

Eindconclusie

Snoeien van Lavendel is een eenvoudige en verstopte taak. Door je struik regelmatig te permiteren, zal je in staat zijn om heerlijke geur en een weelderige bloemenzee te genieten als de zomer aanbreekt. Als je de bovengenoemde stappen volgt, weet je zeker dat je succesvol bent in het snoeien van Lavendel.

Plaats een reactie