Leiboom snoeien

Leibomen zijn sierlijke, bladverliezende bomen, die een stuk decoratie en schoonheid toevoegen aan uw tuin of landschap. Nochtans kunnen zij een beperkte of zelfs onbeheerde groei met zich meebrengen. Regelmatig snoeien is onontbeerlijk om het optimale uitzicht en gevoel van de bomen te bewaren.

Idealiter moeten leibomen tegen het einde van de winter, voorbereidend op de lente, worden gesnoeid. Het snoeien kan ook in de loop van de late lente of vroege zomer worden uitgevoerd. Echter, in dit geval moeten alle knoppen worden meegenomen die na die periode zijn gevormd. De beste tijd om leibomen te snoeien is afhankelijk van de lokale klimaatomstandigheden en de conditie van de boom.

Voorbereiding op het snoeien

Voordat je begint met het snoeien, is het belangrijk om te begrijpen wat uw doelen zijn voor deze sessie van het snoeien. Wil je de grootte en de vorm van de boom wijzigen of wil je de leiboom alleen verzorgen, maar de vorm behouden? Kies de takken die je wil verwijderen, als je de grootte of de vorm van de leiboom verandert en markeer deze met lint of touw om je te helpen herinneren aan je doel.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Snoeigereedschap

Er zijn een aantal essentiële gereedschappen die u moet hebben om de leiboom goed te kunnen snoeien. Hoofdzakelijk heb je behoefte aan een goede kwaliteit snoeischaar, een verlengstuk en een spade. Het is belangrijk om voor de juiste maat gereedschappen te kiezen. Te grote gereedschappen kunnen de boom beschadigen. Als je een langere verlengstok en -haak nodig hebt, is het raadzaam om een professionele boomverzorger in te schakelen.

Snoeien zelf

Alvorens met het snoeien te beginnen, doe je er goed aan om de boom te inspecteren om ervoor te zorgen dat het vrij is van ziekte, beschadigingen, insecten of andere pathologische indelingen. Om de verwijdering van de takken te beginnen, ga je als volgt te werk. Eerst maak je een ‘pruikknop’ op elke tak die je wilt verwijderen. De schaar steek je in de aanvang van de tak en knip 2-3 mm weg. Verwijder vervolgens de tak om de schade aan de boomkroon minimaliseren. Te snel of te diep snoeien kan meer problemen veroorzaken.

Als de tak langer is dan 15 cm, is het raadzaam om eerst twee pruikknoppen te maken en vervolgens worden die twee getemd samen met een draad. Dan, met een scherpe sloop van je schaar, verwijder je de tak slechts 2-3 mm van de hoofdstam. Als de tak korter dan 15 cm is, kun je in één stap de tak maten. Maak de snit net buiten de punt van de nekmoot, maar aarzel niet om wat extra overlappend hout te verwijderen om schade te voorkomen.

Het is ook aan te raden om de vegetatie boven de open plekken en de omringende takken wat terug te snoeien om het vrijmaken van nieuwe takken te bevorderen. Als je klaar bent met het snoeien, is het aan te raden om met een clean up en sanitaire snoei. Dit bevat het verwijderen van gebroken takken, zieke takken en, vooral, dood of droog hout.

Na het snoeien

Wanneer je klaar bent met het snoeien, moet je de leiboom voorzien van water en mogelijk nog wat extra voedingsmiddelen om het herstel te bevorderen. Zorg ervoor dat de kluit van de leiboom in de loop van de voorjaar-, zomer- en nazaamseizoenen voldoende water krijgt. Dit bevordert de groei en de structuur van de boom en helpt bij het voorkomen van ziekten.

Snoeien van leibomen is een goede manier om de hierboven genoemde gezondheids-, groei- en esthetische doelen te bereiken. Met de juiste gereedschappen, de juiste technieken en wat oefening, kunt u uw leiboom snoeien om de bloei, het uiterlijk en de hoeveelheid decoratie te maximaliseren die de boom aan uw terrein toevoegt.

Plaats een reactie