Leilinden snoeien

Een leilinde (Tilia cordata) is een groot bladverliezend bomen, vaak met een open vorm. Het is de meest voorkomende leilinde in Nederland en ook één van de mooiste bomen die je kunt aantreffen. Ze groeien tot zo’n 20 meter in hoogte, wat betekent dat je er van veraf al mee te maken krijgt. Naast hun schoonheid en lange leven, zijn leilindes ook te herkennen aan hun houten oren. Leilindebladeren hebben een unieke gouden rand. Het snoeien van leilindes is essentieel om ervoor te zorgen dat ze gezond en mooi blijven. In dit artikel zullen we onderzoeken hoe je leilindes het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar, hoe je het aanpakt en met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert.

Hoe te snoeien?

Voordat je leilindes gaat snoeien, is het belangrijk om de basisprincipes van het snoeien te begrijpen om schade aan de boom te voorkomen. Snoeien van leilindes helpt ze groeien in gewenste vormen en desinfecteert de boom. Snoei altijd met schone instrumentalen zoals snoeischaren, zaag en stokken om ziektes te voorkomen.

Snoeien doe je door ervoor te zorgen dat alleen de dode of zieke takken worden gesnoeid. Zoom ook in op de oude takken van de boom en snoei deze waar deze niet meer houden aan de natuurlijke vorm van de boom. Verwijder ook beschadigde takken die dikker zijn dan een duim, zoals verbogen, beschadigd of platgedrukt hout. Snoei ook de takken die de interne struik obstructeren die lopen van de binnenkant naar de buitenkant.

Als je dat gedaan hebt, pas dan de algemene vorm van de boom aan met snoei, maar zorg ervoor dat je naar een meer evenwichtige vorm komt. Je kunt goede voorbeelden vinden in gbooks en oprichtenze websites. Zoek voorbeelden uit de regio waar je leeft om de beste praktische resultaten te bereiken.

Wanneer Snoeien?

De beste tijd om leilinden te snoeien is in de lente of als ze hun bladeren verliezen. Als je in de lente snoeit, dan kun je je bomen een nieuwe vorm geven terwijl ze nog niet zoveel sap produceren. Ook zal het een betere vorm geven omdat de typische indicatoren van leilinden, zoals de ‘oren’, helderder zijn in de lente, wanneer de nieuwe bladeren nog niet zijn verschenen. Als je echter in de herfst snoeit, zorg er dan voor dat je de bomen snel snoeit, aangezien de takken meer sap produceren. Dit ervoor dat de sapstromen en de schorsaanslag langer duren.

Hoe Aanpakken?

Wanneer je leilinden gaat snoeien, onthoud dan dat minder altijd meer is. Allereerst moet je een visie formuleren over de algemene vorm van de takken en de bomen. Vervolgens ga je het sapstroompatroon bepalen. Hiermee bedoelen we dat je de takken en bomen zo vereffent dat de bladeren optimaal profijt hebben van het zonlicht.

Het volgende wat je moet doen is het bepalen van de perfecte algemene vorm. Als je eenmaal een algemeen beeld hebt, kun je vervolgens beginnen met het bepalen van de takken die je gaat snoeien. Snoei de takken die de algemene vorm van de bomen belemmeren, zoals takken die kruisen of te dicht bij elkaar staan. Let op het onderhouden van de vorm van de bomen, en snoei daar waar dat nodig is. Steek tevens geen gereedschap in een berg, aangezien dit kan leiden tot verwonding.

Gereedschappen & Tips

Als je leilinden snoeit, moet je de juiste gereedschappen hebben. Snoeischaren zijn het meest geschikt wanneer je met leilinden werkt, omdat ze dunne takken geschikt zijn. Je kunt ook een zaag gebruiken om takken te verwijderen, maar let er op dat je het met grote zorg doet. Als je te vaak zaagt, zal de boom beschadigd raken en dan is het geen leilinde meer. Ook stokken zijn nuttig bij het snoeien van leilinden, maar let er op dat je ze gebruikt bij het verwijderen van takken die de leilinden dienen te verfraaien.

Als je leilinden snoeit, let er dan op dat je het sapstroompatroon en de algemene vorm bewaart. Gebruik goed werktuig met schaar en zaag om een goede resultaat te krijgen. Snoei ook regelmatig om ervoor te zorgen dat de leilinden in goede conditie blijven. Denk er ook aan dat je de leilinden eenmaal per jaar of langer snoeit en voorkom verdere schade aan de bomen.

Plaats een reactie