Leilinden snoeien

Leilinden (Tilia) zijn prachtige bomen die veel gebruikt worden in verfraaid openbaar groen. Van alle tilia soorten is de leilind de bekendste. Vanwege hun weelderige groene bladeren zijn leilinden een populaire en veelgevraagde plant bij parken, tuinontwerpers en gemeentes. Hoewel ze gemakkelijk te verzorgen zijn, moeten leilinden regelmatig gesnoeid worden, zodat ze hun kenmerkende, prachtige structuur behouden. In dit artikel bespreken we hoe je op de juiste manier Leilinden snoeit.

Wanneer snoeien?

Leilinden kunnen het hele jaar door gesnoeid worden, maar de beste en meest ideale tijd om leilinden te snoeien is na de bloei. Vroeg in het voorjaar bloeien de leilinden met een witachtige bloem, waarna de zaden in juli verschijnen. Als de zaden opgehelderd zijn, betekent dit dat het bessenseizoen voorbij is en de bladeren op het hoogste punt van hun kleur zijn. Dit is het beste moment om leilinden te snoeien, omdat je dan een goed overzicht hebt van de boom en de takken die je wilt verwijderen of trimmen.

Hoe snoei ik de leilinden?

Als je begint te snoeien, is het belangrijk dat je een goed idee hebt van de algemene vorm van de leilind. Probeer een symmetrisch uiterlijk te krijgen en werk kleine takken die een oneven groei hebben bij. Houd er rekening mee dat het langer duurt voor een leilindenboom een volwassen vorm krijgt, dus maak geen abrupte of impulsive beslissingen. Begin met het verdunnen en verwijderen van de gespleten, gebroken, knoestige, dood of schadelijke takken. Verwijder ook de dunne, ongewenste takken die in de weg groeien. Als je van plan bent leilinden te vervangen, is het raadzaam om het snoeiwerk bijna achter elkaar uit te voeren.

Gereedschap dat je nodig hebt

Het snoeiwerk van leilinden kan op verschillende manieren worden uitgevoerd met verschillende gereedschappen. Om de laatste details aan te passen aan het uiterlijk van de boom, heb je gespecialiseerd snoeigereedschap zoals een zweefzaag, een lijmkrabber en een lange steelsekku of bonsaischeer. Als je grote weken wil verwijderen en takken wil verzagen, heb je een elektrische kettingzaag of handzaag nodig, eventueel aangevuld met extra glijdende elektrische vezels. Vergeet niet om een paar goede handschoenen en een paar veiligheidsbril te gebruiken bij het snoeiwerk, vooral als je grotere takken gaat verwijderen.

Voorzorgsmaatregelen

Snel uitdunnen kan tot schade aan de boom leiden, dus houd hier rekening mee voordat je begint met snoeien. Hou rekening met de sterkte van de verschillende takken, de minste druk voelt de meest kwetsbare takken aan. Vermijd schade aan de bast door meswonden en vermijd te veel cuts in een korte tijd. Probeer een gezonde kroon structuur te behouden, waarbij je het midden van de boom vrij houdt om licht en lucht binnen te laten. Als je er zeker van bent dat je de boom correct snoeit, vergroot je de levensduur en het uiterlijk ervan.

Slotopmerkingen

Snoeien is belangrijk voor de gezondheid van je Leilinden, maar ook voor het behoud van het aantrekkelijke uiterlijk. Hoewel er geen speciale tijd is waarop je leilinden moet snoeien, wordt de meest ideale tijd na de bloei gezien. Als je de goede gereedschappen gebruikt en rekening houdt met alle potentiĆ«le veiligheidsrisico’s, kun je gerust beginnen met het snoeien van Leilinden.

Plaats een reactie