Leilinden Snoeien

Leilinderen zijn prachtige houtachtige planten die terug te vinden zijn in veel tuinen en langs wegen en straten in Nederland. Omdat hetzelfde ras vaak gedurende lange periodes in dezelfde tuinen voorkomt, is het belangrijk om goed voor de leilinderen te zorgen en deze regelmatig te snoeien. Dit zal de levensduur, de kwaliteit en het uiterlijk van de boom verbeteren. In dit artikel bespreken we alle aspecten van het snoeien van leilinderen, van wanneer het beste te snoeien is tot de meest geschikte gereedschappen om te gebruiken.

Wanneer te snoeien?

Bij leilinderen is het het beste om te snoeien voordat het voorjaar begint. De beste maanden om dit te doen zijn november, december en januari. Snoeien in de herfst en de winter draagt ​bij aan hun gezondheid, omdat het het voorkomt dat de takken kwetsbaar worden tijdens de bloei in het voorjaar. Als je snoeit als het voorjaar is begonnen, voorkom dan dat je bij elke snede in het hout of stengels komt en kies een tijd als de bloemknopjes zich hebben ontwikkeld.

Welke takken te snoeien?

Het is essentieel dat je weet welke takken je moet snoeien en welke je beter kunt laten. Het is het meest effectief als je de zwakkere en minder vruchtbare takken wegknipt. Houd ook rekening met de algehele vorm en symmetrie van de boom, en focus op het verwijderen van knobbels en ontoegankelijke takken. Probeer alleen de lange, uitgespreide takken terug te knippen die naar binnen groeien. Om de boom een goede vorm te geven, kun je ook de buitenste takken terugsnoeien.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Gereedschappen

Om de leilinderen te snoeien, heb je verschillende gereedschappen nodig. Een goede, scherpe schaar of takkenschaar is essentieel voor het verwijderen van kleinere takken. Voor het verwijderen van mid-size of grote takken is een trekzaag of bijl het meest effectief. Gereedschappen in topconditie kunnen voorkomen dat je de schade veroorzaakt die vaak voorkomt bij gebrekkig uitgevoerd snoeiwerk. Vergeet ook niet oogbescherming, handschoenen en een stevige ladder te gebruiken als je op hoogte moet werken.

Hoe te snoeien?

Snoeien start altijd met het verwijderen van de dode, zieke of verdorde takken. Met behulp van schaar of zaag verwijder je deze en draag je bij aan een gezonde boomstructuur. Als de grove structuren volledig zijn vastgesteld, is het tijd om de leilinderen te vormen. Begin met het terugsnoeien van de grote takken naar ongeveer 40 tot 60 centimeter bovenaan, waarbij je de bovenste tak steeds meer naar boven draagt. Vergeet niet om na elke snoei de schaar en zaag goed schoon te maken met alcohol om alle bacteriën te verwijderen. Je zou deze stap ook kunnen overslaan door handschoenen te dragen.

Eindresultaat

Na het uitvoeren van een correcte snoeibeurt zou je leilinderen er gezond en in een fraaie structuur uit moeten zien. Een volwassen leilindeboom kan tussen de 6 en 8 meter hoog worden en deze is een meer betekenisvolle versiering van jouw tuin. Je kunt ook een paar uitstekende vruchten noemen, zoals bessen die heerlijk smaken en rijp zijn in de herfst. Als je elk jaar naar je leilinderen tuinieren, zou je je terugtrekkende tijd met bloesems, bladeren en fruit kunnen zien. Dit komt allemaal neer op een prachtig gezicht in je tuin.

Tip na het snoeien

Een eenvoudige, maar effectieve manier om ervoor te zorgen dat je leilinderen gezond en sterk blijven is door de juiste mest te gebruiken. Dit kan eenvoudig door middel van het toevoegen van organische meststof in de lente. Ook is het verstandig om al het onkruid eromheen te verwijderen om ervoor te zorgen dat er geen luchtcirculatie wordt belemmerd.

Conclusie

Het snoeien van leilinderen is een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat ze gezond, sterk en in een fraaie vorm blijven. Door de juiste tijd te kiezen voor het snoeien en de juiste gereedschappen te gebruiken, is het mogelijk om een prachtig resultaat te bereiken en een tuin die helemaal vol staat met mooie leilinderen. Geniet van je prachtige tuin en vergeet niet de juiste zorg zodat deze jarenlang in goede staat blijft.

Plaats een reactie