Leilinden snoeien

Leilinden zijn middelgrote tot hoge bomen met een mooie, forse kroon. Ze worden veel gebruikt in steden en parken, omdat ze veel zuurstof produceren, schaduw geven en het microklimaat verbeteren. Omdat er veel zonlicht is, hebben leilinden speciale verzorging nodig. Goed snoeien en schoonmaken zijn essentieel voor het behoud van hun gezondheid en vitaliteit.

Hoe Leilinden snoeien?

Om ervoor te zorgen dat de leilinde er gezond en goed verzorgd uitziet, is het nodig om het tijdens het groeiseizoen regelmatig te snoeien. Dit is de meest effectieve manier om de structuur van de boom te beheren, licht te regelen en aanpassingen te doen waardoor algemene verzwakking wordt voorkomen.

Het beste is om de leilinde tussen januari en maart te snoeien, als hij nog rust. Je kunt ook het vroege voorjaar gebruiken. Op deze momenten heeft de verzorging de minste impact op de leilinde. De zomer en herfst zijn minder goede perioden, omdat de leilinde geïnfecteerd kan worden met schimmels en dergelijke, als hij snoeibladeren krijgt.

Om leilinden goed te snoeien is het noodzakelijk gereedschappen te gebruiken zoals een vrij kleine steekbijl en een licht gebogen snoeischaar. Voor de toegang tot de top en de steunbomen is een trap op ladders of hijschild aangeraden.

Als eerste is het goed om alle dood en zwak hout te verwijderen, alsmede alle takken die dood naar binnen groeien. Om de symmetrie van de leilinde beter in stand te houden, is het noodzakelijk om alle zijtakken op even grote afstanden te korten (deel vijf tot zeven centimeters of meer als nodig). Daarnaast zijn het ook best om gekroonste correctieve schaafswerk uit te voeren en schade zoals dat door wild of plundering wordt veroorzaakt. Om meer licht over de grond te laten doorbreken, kunnen lage takken worden verwijderd, die meer dan twee meter hoog boven de grond uitsteken of kleine randtakken.

Om de kroon open te houden en lekkages te voorkomen, kunnen overtollige takken worden verwijderd. Om de top te beperken, kunnen de lange stengels worden verminderd. Vergeet niet dat de vermindering ervan de toekomstige vergroeiing van de hele leilinde zal beïnvloeden. Het is daarom beter om kleine verminderingen te maken.

Voor het maken van een goede snoei is het ook raadzaam om het dak van de kroon er goed op te inspecteren. Als er te veel donkere plekken zijn, het mooi afgeronde silhouet gehavend is of de ongelijke structuur te hard is, haal dan de overhangende takken weg om de luchtstroom te verhogen.

Conclusie

Leilinden hebben regelmatig snoei nodig om te water te staan. Goed snoeien is essentieel om leilinden een gezonde kroon en symmetrische structuur te geven. Om schade aan de boom te voorkomen, de boom een symmetrisch uiterlijk te geven en de lichtstroom te verhogen, moet je al het dode, zwakke en overhangende hout verwijderen. Het is belangrijk om te weten dat het snoeien van een leilinde alleen in het vroege voorjaar, of in het begin van het groeiseizoen, wordt aanbevolen om de negatieve invloed op de gezondheid van de boom te minimaliseren.

Plaats een reactie